Kolumbia Valle del Cauca PACAMARA

Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Producent:
Czy zmielić?:
Masa netto:
Cena: 69.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Colombia Valle del Cauca

 

- Sevilla - Granja la Esperanza - Las Margaritas - Pacamara

 

  • Farma/Plantacja: Granja la Esperanza
  • Właściciel/Producent: Rodzina Herrera
  • Region: Valle del Cauca, Kolumbia
  • Odmiana: Pacamara
  • Wysokość upraw: 1550-1700m n.p.m.
  • Proces obróbki: naturalny, suchy
  • Więcj informacji: http://cafegranjalaesperanza.com
  • Karta informacyjna: pacamara.pdf

 

 

Uprawy La Granja Esperanza leżą w regionie Valley de Cauca w południowo-zachodniej Kolumbii. Nazwa regionu pochodzi od rzeki Cauca. Plantacja została założona ponad 40 lat temu przez pradziadków dzisiejszych właścicieli. Od początku uprawiano tu odmiany Caturra i Typica. W 2007 roku własciciele zdecydowali się na większe zróżnicowanie swoich upraw, łącząc bogactwo swojej ziemi z wyjątkową jakością nowych odmianan coffea arabica. W wyniku prac i eksperymentów, uprawy La Granja Esperanza obejmują dziś osiem różnych odmian, posadzonych na wysokości 1400-1800m n.p.m., na żyznych wulkanicznych glebach.

 

Pacamara jest odmianą pochodzącą z Salwadoru, jest dziełem współpracy tamtejszego rolniczego centrum badawczego z francuskim centrum badawczym. Jest krzyżówką odmiany Pacas (pochodzącej od odmiany Bourbon) i Maragogype (pochodzącej z Brazylii). Uprawy "Las Margaritas" stanowią pierwsze nasadzenia tej odmiany na większą skalę w Kolumbii. Owoce zbierane są ręcznie, gdy osiągną dojrzałość.

 

Od rozkwitu drzewek do zbiorów mija 240 dni. Selekcja odbywa się podczas zbiorów i ponownie podczas magazynowania owoców. W procesie naturalnym, suchym, zebrane owoce przechowuje się przez dwa dni w zbiornikach, a potem rozkłada je na specjalnych platformach, gdzie schną przez 28 dni. Potem magazynuje się kawę jeszcze przez trzy miesiące, by zredukować cierpkość związaną ze świeżością. Na koniec kawę poddaje się fachowej analizie i ocenie. Niniejsze ziarna zostały zapakowane w worki grain-pro 35kg.

 

Poprzednie plony tej samej odmiany, obróbki z plantacji Las Margaritas kupiliśmy dokładnie rok temu. Były zachwycające. Niniejsze ziarna są wypalone jasno, są kruche, bardzo dobrze rozwinięte, są bardzo aromatyczne. W filiżance spotkaliśmy niebywałą delikatność...

 

Tutaj parę ciekawych filmów z plantacji, rozmów z włascicielami Granja La Esperanca. Proszę zwrócić uwagę na ukształtowanie terenu i zróżnicowanie drzewostanu.

 

 

Ciekawostka

 

Historia Geishy i Granja La Esperanza jest bardzo ciekawa. Ta kolumbijska firma przez 7 lat dzierżawiła plantację Carleida, położoną tuż obok Hacienda Esmeralda w Alto Jaramillo, Boquete w Panamie. W2008 Geisha z Carleidy zdobyła I miejsce w konkursie Best of Panama. Był to wyjątek od reguły, wg której I miejsce należy do kawy z Esmeraldy Geisha, Best of Panama; niemniej jednak w kolejnych latach Carleida także była w czołówce. Granja La Esperanza ma zatem wielkie doświadczenie w uprawie tego typu, cennych kaw. Przykładem tego była Geisha Cerro Azul, jakiej próbowaliśmy rok temu.

 

Data palenia: 1/09

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
             
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni