Kostaryka Las Lajas Black Honey

Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Producent:
Czy zmielić?:
Masa netto:
250g
Cena: 39.00
-13%
Stara cena: 45.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Kostaryka Las Lajas Black Honey

 

Region: stoki wulkanu Poas, Sabanilla de Alajuela, Dolina Centralna
Plantacja: Las Lajas
Właściciel: Francisca i Oscar Chacon
Odmiana: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1450m n.p.m.
Metoda obróbki: Black Honey
Profil sensoryczny: wyjątkowe, przyjemne aromaty suszonych śliwek, brzoskwiń, rodzynek, o przyjemnej, słodkiej kwaskowatości
Profil palenia: jasny, lekki, bardziej do metod przelewowych

 

Tego roku gościliśmy w naszej palarni dość liczną grupę plantatorów kawy z Kostaryki. Wszyscy zauroczyli się zaparzoną przez nas przy użyciu Chemexa kolumbijską, naturalną Pacamarą z Granja La Esperanza. Kawy z Kostaryki od dawna gościły w naszej palarni, budząc pozytywne emocje. Kostaryka zapisała się w dziejach kawy, jako kraina do której transplantowano odmianę Geisha z Etiopii. Kawy tej odmiany zostały odkryte na nowo w Panamie, a dziś osiągają na aukcjach największe ceny. Spośród naszych kostarykańskich doświadczeń, niniejsza kawa jest na pewno najciekawsza.

Rodzina Chacon jest trzecią generacją plantatorów z regionu Alajuela w Central Valley. Ich uprawy leżą na zboczach wulkanu Poas, są więc żyzne, bogate, życiodajne dla rosnącej tam kawy. Państwo Chacon są pionierami organicznej i zrównoważonej uprawy kawy, ich plantacja ma certyfikat "Organic Food Federation". Gospodarstwo Las Lajas jest wyposażone w nowoczesny zakład przetwórstwa (tzw. micro mill), w którym dokonuje się obróbki kawy róznymi, nowatorskimi metodami.

Państwo Chacon zasłynęli z pierwszej w Kostaryce kawy z obróbki Honey, a w 2009 roku w konkursie CoE ich produkty zostały sprzedane na aukcji. Jako alternatywę dla tradycyjnej obróbki mokrej, w Las Lajas stosuje się specjalne urządzenie: Penagos Aquapulper. Przy jego użyciu powstaje pierwszy etap kaw z obróbki honey. Ustawienia tej maszyny umożliwiają dowolne określenie ilości owocowego miąższu pozostałego na kawowych pestkach. W ten sposób powstają kawy white honey, yellow honey, red honey i black honey. Black honey cechuje się największą ilością pozostawionego miąższu. Tak przygotowane ziarna suszy się potem, szczególnie dbając o to by nie doszło do fermentacji ani do pojawienia się pleśni. Obróbka Black honey jest pod tym względem najtrudniejsza, ale w efekcie uzyskujemy piękne, aromatyczne i bardzo słodkie ziarna.

Obróbka Black Honey wydaje się też najtrudniejsza w procesie palenia. Bardzo łatwo i szybko z przyjemnej słodyczy i pełni aromatów można znaleźć się w krainie goryczy. Niniejsze palenie jest kolejną, perfekcyjną już próbą warsztatu Eli. Zapraszamy.

Poniżej krótka autoprezentacja finca Las Lajas:

 

Las Lajas Micromill - Costa Rica from Cafe Imports on Vimeo.

 

Data palenia: 16/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
             
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni