• Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski

Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski

Czy zmielić?
Masa netto
500g
65.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski

 

Region: Canastra
Plantacja: Fazenda Tres Barras
Producent: Rodzina Rutkowskich
Odmiana: Catuai Vermelho 140
Wysokość upraw: 1050 m.n.p.m. 
Proces obróbki: naturalny 
Proces palenia: średnie, całkiem mocne palenie
Profil sensoryczny: słodkie espresso, kakao, owoce tropikalne, czerwone owoce, migdał

Rodzina Rutkowskich przybyła do brazylijskiego portu Santos z Polski w czasie I Wojny Światowej w latach 1914-1915 i osiedliła się w Jardinopolis, mieście położonym 24 km od Ribeirão Preto i 430 km od Santos. Pierwszymi Rutkowskimi, którzy przybyli do Brazylii byli 35-letni Adam Rutkowski i 13-letni Joao Rutkowski, który jest dziadkiem Marcosa Rutkowskiego - trzeciego pokolenia rodziny Rutkowskich w Brazylii i producenta dostarczającego nam ziarna kawy.

Marzeniem rodziny po przybyciu do Brazylii było posiadanie i uprawianie własnej ziemi. W tym czasie rząd brazylijski zachęcał Europejczyków do migracji i osiedlania się w Brazylii w celu zdobycia ziemi i znalezienia pracowników po zniesieniu niewolnictwa w 1888 roku.

Na początku rodzina Rutkowskich pracowała dla innych właścicieli ziemskich na plantacjach kawy, pomarańczy i cytryn, co było pierwszą okazją do zapoznania się z produkcją kawy. Po 17 latach od przybycia, rodzina zebrała wystarczającą ilość pieniędzy, aby kupić swoje pierwsze 8 hektarów ziemi i rozpocząć produkcję kawy. Ta inwestycja stała się krokiem w stronę dobrobytu i doprowadziła Joao Rutkowskiego do małżeństwa i powiększenia rodziny. Po walce z Czarnym Mrozem, Joao zdecydował się przenieść rodzinny biznes do Sao Roque w Minas Gerais, nabył 12 hektarów ziemi i zapoczątkował uprawy kawy, awokado i mango.

Nad plantacją kawy czuwa technik, który opracowuje harmonogramy prac, monitoruje pola, dba o jakość owoców kawy, oraz o dobry plon.

Natychmiast po zbiorach, szybko transportuje się kawę do jednostki przetwórczej, aby rozpocząć proces post-harvest. Całe pole jest przetwarzane w sposób naturalny. Jak tylko kawa zostanie zebrana, jest zabierana na patio, aby rozpocząć proces suszenia. Pan Marcos mówi, że produkcja jego kawy jest określana jako "rzemieślnicza", ponieważ jest to mały obszar, całe suszenie odbywa się na patio, powoli i to zapewnia, że produkt nie doznaje uszkodzeń, aby stracić jakość. Początkowo producent układa kawę w cieńsze warstwy, a następnie, gdy kawa już się nie łuszczy rozpoczyna proces składania i obracania kawy, aż do zakończenia suszenia. Suszenie trwa średnio od 10 do 12 dni.

 

Data palenia: 10/07

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie