• Burundi Sehe Natural

Burundi Sehe Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
45.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Burundi Sehe Natural

 

Region: Prowincja Shibitoke
Plantacja: wielu drobnych rolników
Stacja mycia: Sehe Washing Station
Właściciel: Salum Ramadhan
Odmiana: Bourbon
Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: sucha, naturalna
Profil palenia: palenie jasne, do metod przelewowychi espresso
Profil sensoryczny:
 żółte, dojrzałe owoce pestkowe, miód lipowy i spadziowy, suszone jabłka, morele, żywica; duże body i słodycz, umiarkowana kwaskowatość;

 

Do tej pory Burundi jakimś trafem omijaliśmy, robiąc zakupy surowego ziarna. Tymczasem kultura i jakość kaw z Afryki jest z roku na rok coraz lepsza. Niniejsze ziarna są pierwszą i na pewno nie ostatnią partią kawy z Burundii.

Stacja mycia Sehe położona jest na wysokości 1750m n.p.m. Kawy uprawiane są do wysokości 2000m n.p.m. Jest to czwarta stacja obróbki kawy Saluma Ramadhana. Pozostałe trzy jego stacje położone są w regionie Kayanza, Sehe zaś w regionie Shibitoke.

Tajemnica wysokiej jakości ziaren związana jest ze ścisłym protokołem dotyczącym selekcji wiśni kawowych. Mikroloty są zbiorami z jednego dnia. Każdy mikrolot pochodzi ze zbiorów bardzo małych rolników, posiadających farmy o powierzchni poniżej 1 ha. To oznacza, że 25 worków kawy zawiera plony około setki małych farmerów. Poletka rosną na dużych i zróżnicowanych wysokościach. Farmerzy przywożą często swoje kawy rowerami lub przynoszą je pieszo. Kawy podzielone są ze względu na miejsce, gdzie rosły drzewka i dzień zbiorów.

Niniejszy mikrolot został wybrany poprzez proces selekcji z ponad 100 różnych próbek. Naturalna obróbka stosowana jest wtedy, kiedy istnieje dostęp do wiśni kawowych najwyższej jakości i kiedy jest dostatecznie dużo miejsca na platformach do suszenia. Wiśnie kawowe najpierw zanurza się w wodzie, żeby wyeliminować zepsute. Układa się je najpierw w pojedynczej warstwie, żeby odrzucić niedojrzałe, uszkodzone lub przejrzałe owoce. W tej pierwszej fazie wiśnie schną szybciej, dzięki czemu profil sensoryczny w filiżance jest czystszy i większa jest kwaskowatość. Po 2-3 początkowych dniach wiśnie układa się w kilku warstwach, które są przekładane kilka razy w ciągu dnia. Po wysuszeniu i ostatecznej obróbce mechanicznej, ziarna pakowane są w worki grain pro.

 
Data palenia: 15/01
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie