-
Etiopia Bishan Fugu FW








Zostaw telefon |
Etiopia Bishan Fugu FW
Region: Oromia, Guji, Hambela
Wysokość upraw: 1800-2200 m n.p.m.
Producent: drobni rolnicy w ramach współpracy z METAD
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: uprawy organiczne, leśne, obróbka mokra, ziarna suszone na platformach
Stacja obróbki: Hambela/METAD
Profil sensoryczny: aromaty migdałów, miodu, karmelu, cytrusów, czekolady; słodycz i przyjemne body
Proces palenia: jasny, lekki
Kilkadziesiąt kilometrów od słynnego Yirgacheffe, w strefie Guji, w regionie Hambela leży spore, 200ha gospodarstwo o nazwie Hambela. Gospodarstwo zostało założone w 2013 roku przez trzech braci: Amana, Michaela i Tariku Adinew i jest własnością ich firmy METAD. METAD jest wyjątkową, etiopską kawową firmą, specjalizującą się w kawach specjalnych. Ziemia należała do rodziców braci i przez dekady była opuszczona, do chwili gdy bracia zdecydowali się zająć starą, rodzinną tradycją uprawy kawy. Plantacja ma certyfikaty "organic", firma bardzo dba o swoich pracowników i o jakość kawy. W ramach gospodarstwa znajduje się wiele punktów zbioru kawowych wiśni.
Jeden z takich punktów i zebrany w nim microlot nosi nazwę Bishan Fugu — od nazwy jednej z osad, położonej w dzikim lesie. Uprawy kawy czerpią swe doskonałe walory z naturalnej puszczy oraz stanowią jej ochronę, mocując ją niejako w systemie ekonomicznym kraju. Odmiany jakie się tu uprawia to: 74112, 74110, 74140 i 75227.
Więcej o historii Hambela i METAD:
Data palenia: 17/12 -- ostatnie opakowania