• Etiopia Buku Natural

Etiopia Guji Hambela Buku Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
42.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Guji Hambela Buku Natural

 

Region: Oromia, Guji, Hambela
Wysokość upraw: 2100 m n.p.m.
Producent: drobni rolnicy 
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: uprawy organiczne, naturalna metoda sucha, owoce suszone na słońcu
Stacja obróbki, młyn: Buku Washing Station w gospodarstwie Hambela METAD
Profil sensoryczny: brzoskwinie, czarna herbata, jagody, grapefruit, pomarańcze
Proces palenia: jasny, lekki

 

Kilkadziesiąt kilometrów od słynnego Yirgaacheffe, w strefie Guji, w regionie Hambela leży spore, 200ha gospodarstwo o nazwie Hambela. Gospodarstwo zostało założone w 2013 roku przez trzech braci: Amana, Michaela i Tariku Adinew i jest własnością ich firmy METAD. METAD jest wyjątkową, etiopską kawową firmą, specjalizującą się w kawach specjalnych. Ziemia należała do rodziców braci i przez dekady była opuszczona, do chwili gdy bracia zdecydowali się zająć starą, rodzinną tradycją uprawy kawy. Plantacja ma certyfikaty "organic", firma bardzo dba o swoich pracowników i o jakość kawy. W ramach gospodarstwa znajduje się wiele punktów zbioru kawowych wiśni. Jeden z takich punktów i zebrany w nim microlot nosi nazwę Buku — od nazwy jednej z osad. Zebrane tu plony, po segregacji są suszone w jednej warstwie przez około 18 dni. Efektem jest bardzo słodka i owocowa kawa. Oprócz typowego profilu kaw naturalnych znajdziecie tu brzoskwiniowe wrażenia.

Więcej o historii Hambela i METAD:


  

 

 

Data palenia:  17/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie