• Etiopia Guji Mulish-Reko

Etiopia Guji Mulish-Reko

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Guji Mulish-Reko

Wyjątkowa mieszanka bardzo dobrych ziaren:

  • Etiopia Guji Mulish Natural
  • Etiopia Yirgacheffe Reko Fully Washed

Data palenia:  2/12


Etiopia Mulish:

Region: Shakiso Woreda, Guji, Oromia
Wysokość upraw: 1800-1950m n.p.m.
Producent: ok. 850 drobnych rolników
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: naturalna metoda sucha, owoce suszone na platformach
Stacja obróbki, młyn: Mulish Washing Station
Profil sensoryczny: bardzo intensywne, czyste aromaty owoców i kwiatów, delikatna kwaskowatość, dużo słodyczy
Proces palenia: jasny, lekki

 

Niniejsze ziarna pochodzą z upraw położonych w części dystryktu Shakiso, w pobliżu gór Danbi Uddo. Miasto i region Shakiso leży w strefie Guji (Guji). Guji jest jedną ze stref regionu Oromia (Oromia Region). W zasadzie jest to pogranicze regionu Oromia i SNNPR (Southern Nations, Nationalities, and Peoples Region). Guji jako pograniczna strefa regionu Oromia sąsiaduje od zachodu z pograniczną strefą Gedeo regionu SNNPR. W strefie Gedeo leży znane wszystkim miłośnikom kawy miasto Yirga Cheffe. Całe to pogranicze można określić też mianem istniejącego na dawnych mapach regionu Sidamo (nie mylić z Sidama).

Uprawy położone są na dużych wysokościach: 1800-2000 m n.p.m. Gleba jest żyzna, wulkaniczna, czerwono-brunatna, drzewka coffea arabica rosną w cieniu innych, większych drzew, zbiory odbywają się od listopada do stycznia. Ziarna pochodzą od około 850 drobnych rolników, zbierających swe plony ręcznie z małych pól 2-5ha. Obok kawy uprawia się kukurydzę, banany itp.

Niniejsze ziarna pochodzą z obróbki suchej, naturalnej. Zebrane owoce suszy się przez 2-3 tygodnie na specjalnych platformach. Suche już i przeselekcjonowane ziarna dostarczane są do stacji obróbki Mulish, utworzonej w 2014 roku. Odbywa się tu cała obróbka i segregacja oraz przygotowanie ziaren na eksport.

Jak wszystkie kawy z Etiopii, także ta jest wybitna i cudowna, pełna najbardziej cenionych aromatów świeżych owoców i kwiatów.


Etiopia Reko:

Region: Reko Mountain, Kochere, YirgaCheffe, Gedeo, SNNPR
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja mycia/obróbki: Reko washing station
Wysokość upraw: 1850-2200m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, ziarna suszone na platformach
Profil sensoryczny: piękny, czysty aromat kwiatów i świeżych owoców, przyjemna, delikatna kwaskowatość, słodycz
Profil palenia: jasny, lekki

 

Stacja Reko leży w woredzie Kochere, niedaleko miasta Yirga Cheffe w dystrykcie Gedeo regionu SNNPR (Southern Nations, Nationalities, and Peoples' Region). Reko Mountain jest najwyższym szczytem wzgórz formujących krajobraz Kochere — niniejsza kawa pochodzi zatem z samego serca tego słynnego regionu.

W stacji odbywa się cała obróbka mokra. Polega ona na tym, że w specjalnych maszynach przy pomocy wody zrywa się z owoców skórkę i usuwa część miąższu owocowego. Reszta miąższu i błony okalające pestki są usuwane w procesie fermentacji. Po fermentacji ziarna są dokładnie płukane w strugach wody, a potem suszy się je w cieniu przez 10-12 dni. Wysuszone ziarna składuje się w magazynach i poddaje selekcji i ocenie jakościowej.

Uprawy kawy w rejonie są niewielkie, przydomowe, łączone z uprawami innych roślin, położone na bardzo dużych wysokościach 1950-2100 m n.p.m. Występuje tu cała plejada odmian coffea arabica; określa się je mianem Heirloom. Czerwono-brunatne gleby na tym obszarze zawierają dużo żelaza i sięgają na głębokość 1.5m. Dzięki temu systemy korzeniowe drzewek coffea arabica są silne i mocne, a w efekcie drzewka są także wyższe i zdrowsze. Żelazo zawarte w glebie, potrzebne roślinom do produkcji chlorofilu i potencjalnie spora wilgotność gleby sprawiają, że plony w całym regionie Gedeo są wyjątkowo dobre.

Niniejsze ziarna pochodzą z obróbki mokrej. Wypalone bardzo jasno, raczej do metod przelewowych. Kawa pełna jest pięknych kwiatowych i owocowych aromatów, jest słodka jak to zwykle bywa z kawami z Etiopii.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie