• Etiopia Guji Sasaba Gr. 1

Etiopia Guji Sasaba Gr. 1

Czy zmielić?
Masa netto
250g
49.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Guji Sasaba Gr. 1

 

Region: Oromia, Guji/Gedeo, Kercha
Wysokość upraw: 2150
m n.p.m.

Plantacja: uprawy setek drobnych rolników na wzgórzach wokół stacji Sasaba

Odmiana: Heirloom
 — Grade 1
Proces obróbki: uprawy organiczne, metoda mokra

Stacja obróbki, młyn: Sasaba Washing Station/Wonberta Dry Mill
Producent: Tsegay Hagos Tesfaye

Profil sensoryczny: brzoskwinie, ananasy, herbata, grapefruit
Proces palenia: jasny do metod przelewowych

 

W przeszłości korzystaliśmy już z pośrednictwa holenderskiej firmy Trabocca w zakupach pysznych kaw z Etiopii. Pewnie pamiętacie takie nazwy jak: Ambela, Nefas Farm, Mulish. Trabocca słynie z bardzo dobrych kontaktów w Etiopii, pracy włożonej w szkolenia plantatorów, sprowadza do Europy doskonałe ziarna. Nie inaczej jest z niniejszą, równie dobrą kawą — pochodzi ona z setek małych pól, położonych na wzgórzach wokół stacji mycia Sasaba.

Założona w 2005 roku Sasaba jest dziełem Tsegaya Hagosa Tesfaye. Tsegay dba o interesy rolników, dostarczających swoje plony do jego stacji mycia, szkoli ich i wspiera ekonomicznie, bo wie że jego interes zależy od powodzenia rolników. Czerwone owoce coffea arabica zbierane są z około 500 poletek, położonych na dzikich, trudno dostępnych wzgórzach od końca października do grudnia. W stacji mycia przeprowadza się obróbkę mokrą z fermentacją trwającą od 48 do 72 godzin. Ziarna suszy się potem na drewnianych platformach przez około tydzień. Wysuszone ziarna przewożone są potem ciężarówkami Tsegaya do suchego młyna Wonberta w stolicy kraju Addis Ababa, gdzie są przed eksportem dodatkowo selekcjonowane pod względem wielkości i koloru.

 

Data palenia: 2/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie