• Etiopia Kercha Keloo Honey

Etiopia Kercha Keloo Honey

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Kercha Keloo Honey

 

Region: Guji, Oromia, Etiopia
Wysokość upraw: 1700-2000m n.p.m.
Producent: wielu drobnych rolników
Odmiana: Heirloom, Grade 1
Proces obróbki: metoda Honey
Stacja obróbki, młyn: Kelenso Mokonisa Washing Station
Właściciel: Israel Degfa
Profil palenia: jasny, lekki, świetna kawa do dripu
Profil sensoryczny: doskonała kawa, pełna aromatów ziół, owoców: brzoskwiń, moreli, papai, arbuza...

 

Niniejsza kawa jest wybitna, jak to często bywa z kawami z Etiopii. Ziarna pochodzą z prywatnej stacji obróbki Kelenso Mokonisa, należącej do Isralea Degfa. Ziarna zostały zebrane przez parę tysięcy drobnych rolników w najbliższym regionie. Średnio każdy z nich ma gospodarstwo nie przekraczające 1 ha. Większość ziaren jest organiczna z natury, uprawy są zaszyte w naturalnym lesie. Nie stosuje się chemikaliów ani sztucznych nawozów. Na takim średnim poletku rośnie około 1500 drzew kawowca. Z jednego drzewa można uzyskać 100-200g surowego ziarna.

Odpowiednia obróbka ziaren zaprząta mnóstwo czasu i wysiłków właścicielowi stacji. Najpierw zebrane przez rolników i dostarczone do stacji owoce zanurza się w wodzie, by pozbyć się tego, co unosi się na powierzchni -- zanieczyszczeń i zepsutych owoców. Potem umyta owoce sortuje się ręcznie. Zdrowe i dojrzałe owoce poddaje się procesowi usunięcia miąższu. Służy do tego Agarde disc pulper, tradycyjna maszyna jednocześnie segregująca pestki (oblepione pozostałością miąższu) pod kątem gęstości. Do obróbki Honey bierze się tylko najgęstsze ziarna. Mają one na sobie wciąż dość dużo miąższu -- w Kostaryce nazwano by ten proces Black Honey. Przez pierwsze kilka dni zostawia się pestki w owocowej pulpie na słońcu, by powoli wysychały; nocami kawa jest przykryta. Przez około 20 kolejnych dni bardzo dokładnie, żmudnie przewraca się kawową pulpę, tak by każde ziarenko było uchwytne i nie zlepiało się z innymi. Cały czas sortuj się ziarna.

Israel Degfa jest młodym przedsiębiorcą o konkretnym spojrzeniu na świat. Jest właścicielem 30 stacji mycia i plantacji na południu Etiopii. Wcześniej produkcja była zorientowana na ilość, ale ostatnio Israel zmienił koncepcję i pracuje głównie nad jakością obróbki w swoich stacjach. Inwestycje w odpowiednią obróbkę są bardzo wymierne i przynoszą coraz to lepsze efekty.

 

Data palenia:  2/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie