• Etiopia Uddeyi Guji Natural Gr. 1

Etiopia Uddeyi Guji Natural Gr. 1

Czy zmielić?
Masa netto
250g
45.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Uddeyi Guji Natural Gr. 1

Region: Tima, Shakiso
Wysokość upraw: 2000-2180m n.p.m.
Producent: Uddeyi Farmers Group
Odmiana: JARC, odmiany lokalne
Proces obróbki: naturalna metoda sucha, owoce suszone na łożach
Stacja obróbki, młyn: Uddeyi Farm i lokalni plantatorzy
Profil palenia: jasny, lekki
Profil sensoryczny: bardzo intensywne aromaty owoców: cytrusy, imbir, czarna porzeczka; przyjemna kwaskowatość, słodycz

 

Kawa ta jest produkowana przez rolników z Uddeyi Farmers Group współpracujących z Ture Waji i jego firmą Sookoo Coffee. Uprawiają oni kawę na wysokości od 2.000 do 2.180 metrów nad poziomem morza. Ciepłe dni i chłodne noce na tej wysokości są idealne do uprawy słodkich, gęstych wiśni.

Metody uprawy w Guji pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Guji zazwyczaj uprawiają rośliny coffea arabica w połączeniu z innymi roślinami spożywczymi, takimi jak fasola, groch i enset. Metoda ta jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia żywność dla ich rodzin.

Oprócz tradycyjnej uprawy międzyplonowej, większość gospodarstw prowadzi również tradycyjną i ekologiczną uprawę. Rolnicy w Guji używają nawozów bardzo sporadycznie. Większość prac w gospodarstwie wykonywana jest ręcznie, a bardzo niewiele zadań jest zmechanizowanych, nawet podczas przetwarzania.

Kawa zbierana jest i selekcjonowana ręcznie przez plantatorów i ich rodziny, następnie zwożona do stacji mycia Uddeyi. W stacji kawa jest sortowana w celu usunięcia uszkodzonych lub niedojrzałych wiśni, a następnie układana na podwyższonych łożach do wysuszenia. Wiśnie są często przewracane, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 2 do 3 tygodni.

Sookoo Coffee jest firmą rodzinną prowadzoną przez Ture Waji. Sookoo produkuje wysokiej jakości kawę organiczną i specjality. Nazwa Sookoo pochodzi od etiopskiego słowa oznaczającego złoto. Podobnie jak złoto, kawa jest cenna i nazwa Sookoo odzwierciedla troskę i uwagę, jaką poświęcają swoim kawom.

W regionie Guji  występują obfite opady i charakteryzuje się on stromym, górzystym terenem. Są to idealne warunki do uprawy szerokiej gamy odmian coffea arabica. Dopiero niedawno kawy z Guji zostały wyodrębnione i skatalogowane, odróżnione od sąsiednich obszarów produkcji Sidamo i Yirgacheffe. Ze względu na ich ogromną jakość i unikalne profile, szybko zyskują międzynarodowe uznanie.

 

Data palenia:  28/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie