Kenia Embu Kanyi AA
Kenia Embu Kanyi AA
Kenia Embu Kanyi AA
Region: Mount Kenya, Embu County, Eastern Province
Plantacja, stacja obróbki: Kanyi
Właściciel: Mukami Mugo
Odmiana: tylko SL 34; duże ziarna AA
Wysokość upraw: 1100-2100m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne do metod przelewowych, aromaty intensywne i bogate, owoców jagodowych, jabłek, czekolady, karmelu
Do tej pory przez naszą palarnię przewinęło się wiele różnych, zawsze pięknych ziaren z Kenii. Pochodziły one przede wszystkim ze słynącego w kawowym świecie regionu Nyeri, a także z regionu Kirinyaga, rzadziej jeszcze z regionu Embu. Zazwyczaj ziarna te pochodziły ze spółdzielni, skupiających setki drobnych rolników, uprawiających małe poletka. Tym razem mamy do czynienia z plonami, pochodzącymi z jednej plantacji należącej do Mukami Mugo.
Hrabstwo Embu leży na wschód od wspomnianych wcześniej regionów, na południowych stokach potężnej Mount Kenya. W Embu żyje około 38 tysięcy rolników, zajmujących się uprawami kawy na małych poletkach. Produkują oni 85% kawy z całego regionu. Reszta pochodzi z większych plantacji, takich jak Kanyi. Określenie "większa" jest może zbyt znaczące, bo plantacja Mukami Mugo ma raptem nieco ponad 1ha powierzchni. Wulkaniczne czerwonoziemy w połączeniu z dużymi wysokościami dają niezwykłe plony. Ciekawostką i gratką dla nas jest to, że niniejsza kawa składa się li tylko z odmiany SL34 w największym rozmiarze AA — jest to zatem stricte kawa single-origin.
Mukami Mugo ma własny mokry młyn, ale sucha końcówka procesu obróbki odbywa się w specjalnej linii, w większym zakładzie, należącym do firmy Kahava Bora/Sucafina.
Metoda obróbki: washed, sun-dried on African beds, czyli na mokro przy użyciu wody i suszenie na słońcu, na drewnianych platformach. Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, spektakularne aromaty świeżych owoców i kwiatów, czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Kawa ma duże body, jest zrównoważona, bardzo słodka.
Physical Panoramic Map of Embu
Data palenia: 1/10