• Kenia Kirinyaga Kabare AB

Kenia Kirinyaga Kabare AB

Czy zmielić?
Masa netto
250g
55.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Zostaw telefon

Kenia Kirinyaga Kabare AB

Region: Kirinyaga, Gichugu, Central Province
Stacja obróbki: Karani Washing Station
Plantacja: wiele małych upraw należących do ponad 600 drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Kabare.
Wysokość upraw: 1700-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Odmiana: SL28, SL34, ziarna AB
Profil: palenie jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców; duża słodycz.

 

W tym roku u jednego z naszych stałych dostawców surowej kawy pojawiła się plejada ziaren z Kenii, aczkolwiek zabrakło naszej ulubionej. Nazwy niektórych brzmiały znajomo i słodko, ale po skosztowaniu próbek byliśmy nieco zmartwieni. Musieliśmy poszukać dobrej Kenii gdzie indziej. Niniejsze ziarna są jedną z paru bardzo dobrych kaw, jakie udało się nam zdobyć na najbliższy rok 2021/22. Jest to pyszna kawa, kolejna z regionu Kirinyaga do naszej historycznej kolekcji.

Stacja mycia i obróbki należy do Spółdzielni Kabare, zrzeszającej nieco ponad 600 rolników. Ich uprawy leżą na wysokości ponad 1600m n.p.m., na zboczach Mount Kenya. Większość z tych poletek ogranicza się do zaledwie parudziesięciu drzew coffea arabica, a jednak stanowią one znaczące źródło utrzymania dla całych rodzin. Ze stacji widać ośnieżone zbocza i wierzchołki Mount Kenya.

Zebrane przez rolników dojrzałe owoce dostarczane są tego samego dnia do stacji mycia. Podczas takich dostaw przeprowadza się selekcję owoców — zajmują się tym doświadczeni pracownicy. Przebrane i wyselekcjonowane owoce trafiają do specjalnej maszyny zwanej "pulperem" a wychodzące z tejże maszyny pestki poddawane są sortowaniu wagowemu. Następnie ziarna poddaje się wielogodzinnej, suchej fermentacji. Trwa ona od 16 do 24 godzin i od niej w dużej mierze zależy profil sensoryczny naszej kawy. Fermentację przerywają strugo wody, niosące ziarna przez szereg kanałów sortujących. Na tym etapie nasza kawa nosi dość techniczne imię "Parchment". Hasłem tym określa się okalającą ziarna zewnętrzną błonę. Schowane w tejże błonie ziarna suszy się jeszcze przez parę tygodni na specjalnych platformach i na koniec mechanicznie usuwa się parchment.

Kenia Kabare jak każda z naszych Kenii jest ekscytująca, pełna aromatów czerwonych owoców. Jej wyjątkowym walorem jest przyjemna kwaskowatość i ogromna "słodycz".

Data palenia: 13/01

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie