-
Kenia Nyakabugi AA




Zostaw telefon |
Kenia Nyakabugi AA
Region: Kiambu County, na północ od Nairobi, Prowincja Centralna
Stacja obróbki: Nyakabugi, Nyakiri Farmers Coop Society
Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników
Odmiana: SL 28, SL 34; duże ziarna AA
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne, aromaty intensywne i bogate, śliwki, kandyzowane pomarańcze, maliny, granat, jagody, wiśnie, porzeczki; bardzo okrągłe, duże body; duża słodycz.
To już trzeci sezon z tymi ziarnami. Dwa lata termu Nyakabugi AA rozbijała ślepe cuppingi. Tegoroczne zbiory są również pyszne.
Do tej pory przez naszą palarnię przewinęło się chyba parędziesiąt, zawsze pięknych ziaren z Kenii. Pochodziły one przede wszystkim ze słynącego w kawowym świecie regionu Nyeri, a także Kirinyaga i Muranga. Podobnie jak Nyeri, Kirinyaga i Muranga, także Kiambu leży w Prowincji Centralnej. Z Hrabstwa Kiambu pochodzą niniejsze, jak na Kenię przystało, *cudowne* ziarna. Więcej o geografii i statusie wspomnianych regionów: Prowincja Centralna, Hrabstwo Kiambu.
Hrabstwo Kiambu leży na północ od stolicy Kenii Nairobii, na południe od potężnej Mount Kenya i pasma Gór Aberdare. Wulkaniczne czerwonoziemy w połączeniu z dużymi wysokościami dają niezwykłe plony. Niniejsze ziarna stanowią wyselekcjonowane plony, zebrane z niewielkich poletek przez drobnych rolników należących do spółdzielni Nyakiri Farmers Cooperative Society.
Metoda obróbki: washed, sun-dried on African beds, czyli na mokro przy użyciu wody i suszenie na słońcu, na drewnianych platformach. Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, spektakularne aromaty świeżych owoców i kwiatów, czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Kawa ma duże body, jest zrównoważona, bardzo słodka.
Data palenia: 8/02