
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Kenia Rungeto Kii AA


Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Kenia Rungeto Kii AA
Region: Kirinyaga
Stacja obróbki: Kii washing station
Plantacja: setki małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Rungeto
Odmiana: SL 28, SL 34; duże ziarna AA
Wysokość upraw: 1600-2000m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne do metod przelewowych; bardzo bogata i aromatyczna kawa, czysta i zrównoważona, bardzo "słodka"; aromaty czerwonych owoców.
Słowem: Legenda. Od lat te trzy literki kojarzą się nam z bardzo dobrą kawą. Kii jest jedną z trzech stacji obróbki, należących do spółdzielni Rungeto. Pozostałe dwie to: Karimikui i Kiangoi. Ziarna ze spółdzielni Rungeto przewijały się przez naszą palarnię już ładnych kilka lat temu.
Kooperatywa Rungeto Farmer’s Co-op Society zrzesza parę tysięcy drobnych rolników, uprawiających kawę na niewielkich poletkach razem z herbatą, warzywami, owocami. Takich kooperatyw jest w Kenii kilkaset. Uprawy Kii znajdują się w regionie Kirinyaga, Gichugu, Ngairiama, w Prowincji Centralnej; położone są na wysokości 1700-2000m n.p.m.; charakteryzują się żyznymi, wukanicznymi glebami i bardzo dobrymi warunkami geobotanicznymi. Pewną ciekawostką, wyróżniającą spółdzielnię Rungeto jest to, że jest ona także jednym z największych producentów mleka w Kenii.
Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, dominują aromaty świeżych owoców: czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Proces obróbki jest typowy dla Kenii, z wykorzystaniem wody (fully washed) i długiej, specyficznej, wielostopniowej fermentacji, wielokrotnego płukania i oddzielania ziaren ciężkich i zdrowych od lekkich i zepsutych. Na koniec tego procesu ziarna są suszone na słońcu. Odmiany uprawiane przez Rung'eto Farmers to legendarne SL28 i SL34 z niewielkim dodatkiem Ruiru.
Profil palenia krótki, jasne palenie do metod przelewowych.
Charakterystyczne dla Kenii aromaty kwiatowe i czerwonych owoców.
Data palenia: 26/04