• Kenia Swara PB

Kenia Swara PB

Czy zmielić?
Masa netto
250g
Brak towaru
57.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu natychmiast
Zostaw telefon

Kenia Swara PB

Region: zachodnia i Centralna Kenya
Stacja obróbki: różnie, Kahawa Bora Millers
Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Sucafina Kenya
Wysokość upraw: 1400-2000m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11
Profil: palenie jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców; duża słodycz...

 

 

Swara należy do grupy Sucafina Originals - linii spójnych i niedrogich mieszanek pochodzących z naszego pionowo zintegrowanego łańcucha dostaw.

Nazwana na cześć pełnej gracji i elegancji gazeli, nasza Swara - w języku suahili oznaczająca gazelę - doda Ci witalności. Choć niewielkie, gazele są w stanie wyprzedzić geparda. Podobnie jak gazela, ta kwintesencja kenijskiej kawy ma imponującą moc.

Wyselekcjonowana przez zespoły kontroli jakości w Kenii, pionowa integracja i pozyskiwanie całych zbiorów umożliwiają nam pozyskiwanie Swara po przystępnej cenie, która wspiera sukces palarni i producentów. Z naszą Swarą można oczekiwać stałej, wysokiej jakości kawy w niezawodnych i dostępnych cenach. Jej klasyczny, wysokiej jakości kenijski profil jest zrównoważony, złożony i pełny.

Mieszanka składa się głównie z SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych posiadłości i spółdzielni w całej zachodniej i środkowej Kenii. Producenci ci współpracują z firmą w Thika.

Rolnicy selektywnie, ręcznie zbierają dojrzałą wiśnię i dostarczają ją do punktów mycia w pobliżu. Niektórzy producenci przetwarzają wiśnie we własnych gospodarstwach. Przy przyjęciu wiśnia jest starannie sortowana, gdzie usuwane są niedojrzałe i nadmiarowe owoce oraz wszelkie ciała obce.

Po posortowaniu, dojrzała, czerwona wiśnia jest dodawana bezpośrednio do zbiornika i miażdżona przy użyciu młyna tarczowego lub, jeśli jest to sprzęt własny rolnika, małego młyna bębnowego. Kawa jest fermentowana, a następnie myta w czystej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości śluzu.

Mokre ziarna są sortowane i usuwane są wszystkie, które zostały uszkodzone.  Następnie ziarna przenoszone są na łoża, aby dokończyć suszenie. Tutaj są one regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie i przykrywane w najgorętszej części dnia i na noc, aby zapobiec pękaniu i/lub kondensacji. Pracownicy regularnie sprawdzają również suszące się ziarna i usuwają wszelkie uszkodzone ziarna. Czas suszenia wynosi zazwyczaj około dwóch tygodni, w zależności od pogody w danym czasie.

Po wysuszeniu, ziarna są dostarczane do Kahawa Bora Millers. Młyn ma możliwość obróbki mniejszych partii oddzielnie, aby pomóc zachować jakość i identyfikowalność.

Data palenia:  13/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie