Kolumbia Antioquia La Claudina Espresso
Kolumbia Antioquia La Claudina Espresso
Kolumbia Antioquia La Claudina Espresso
Microlot: Natural
Region: Bolivar, Antioquia
Wysokość upraw: 1400-1800m n.p.m.
Planacja: La Claudina
Producent: Juan Saldarriaga
Odmiana: Castillo, Colombia
Proces obróbki: naturalny (suchy)
Profil palenia: średni/omniroast, fajny zarówno do espresso i do metod przelewowych (moka, FP, aeropress itp)
Profil sensoryczny: aromaty owoców, truskawek, ananasów, przyjemna, słodka kawa
Juan Saldarriaga ma dwie plantacje: La Claudina i El Encanto. Każda zajmuje około 60ha ziemi ale drzewka kawowca w sumie zajmują ok. 42ha. Resztę stanowią naturalnie ukształtowane lasy. Juan współpracuje z przyjaciółmi i zarządza uprawami okolicznych producentów, sięgającymi 2000m n.p.m. i obejmującymi szereg odmian. Wielu z nich to młodzi rolnicy, pragnący udowodnić że Antioquia jest w stanie dać nie tylko "czekoladowe" kawy o "mocnym" body. Młodzi obsadzają swoje ziemie cenionymi odmianami, np. Caturra, Tabi, Colombia, Geisha i studiują metodologię obróbki, eksperymentują z suszeniem, z kawami naturalnymi, z ferentacją w przypadku obróbki mokrej.
Juan Saldarriaga sam jest ciekawym "przypadkiem". Studiował w Niemczech, gdzie zorientował się na czym polega kawowa rewolucja i ruch speciality coffee. Wrócił do rodzinnego gospodarstwa, przejął je od ojca Louisa i zabrał się do modernizacji. Zaczął od budowy platform do suszenia kawowych owoców i ziaren, zakupił też dość wyjątkowe urządzenie do suszenia owoców, które umożliwia regulację przepływu powietrza i temperatury. Dzięki temu można w dowolny sposób ukształtować charakterystykę procesu suszenia — bardzo ważnego dla finalnej jakości kawy.
Niniejszy mikrolot stanowią ziarna odmiany Castillo z obróbki suchej. Warto spróbować tejże rzetelnie przygotowanej kawy. Profil palenia i specyfika kawy predestynują ją przede wszystkim do espresso, ale pisząc te słowa popijam napar z V60. Jest to absolutnie wybitna i bardzo przyjemna kawa. Niosąc i wąchając świeżo zmieloną porcję do cuppingu, stwierdziłem krótko: róże, dzikie róże tak pachną!
Data palenia: 21/11
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaWspaniała kawa która urzeka smakiem i aromatem.
Osobiście wyczuwam tutaj agrest, babciny kompot truskawkowy a w zapachu kojarzy mi się również z... zielonym groszkiem.
Polecam. -
JakośćCenaBardzo przyjemna kawa o zdecydowanych owocowych aromatach, charakterystycznych dla suchej obróbki. Dla mnie wyraźne aromaty kwaskowego owocu dzikiej róży, słodkiej truskawki i ananasa.