• Kolumbia Finca Los Alpes Red Honey

Finca Los Alpes Red Honey

Czy zmielić?
Masa netto 250g
37.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kolumbia Finca Los Alpes Red Honey

 

Region: Antioquia, Ciudad Bolívar
Właściciel: Agropecuria Farallones http://agropecuariafarallones.com
Producent: Elvia i Juan Arboleda, Finca Los Alpes
Odmiana: Caturra
Wysokość upraw: 1650-1950m n.p.m.
Metoda obróbki: Red Honey, pestki w owocni suszone na słońcu
Proces palenia: ziarna jasno palone, dobre do metod przelewowych ale jak zwykle warto spróbować espresso
Profil sensoryczny: bardzo słodka, sympatyczna kawa, aromaty czerwonych pomarańczy, czekolady, orzechów kokosowych

 

Kolumbia zawsze kojarzy się nam z kawami co najmniej bardzo dobrej jakości. Wystarczy wspomnieć wybitne kawy z regionu Valle Del Cauca, uprawiane na plantacjach Granja La Esperanza, jakie gościły u nas przez dwa lata. Tego roku trafiły do nas przeróżne, świetne mikroloty z regionu Antioquia. Niniejsze ziarna pochodzą z okolic miasta Bolívar, spod szczytów gór Farallones del Citará, z pierwszej z plantacji należących do Agropecuria Farallones — Finca Los Alpes.

Uprawy Los Alpes mają genialne uwarunkowania geobotaniczne: masywne góry i rozległy kanion rzeki Cauca, strugi wilgotnego powietrza znad Oceanu spokojnego i ciepłe wiatry ze wschodu kształtują klimat, pozwalający kwitnąć i owocować kawowym drzewkom dwa razy w ciągu roku. Dużo górskich potoków, wodospadów, rzek dostarcza czystej wody do uprawy i obróbki kawy.

Plantacja powstała w roku 1974, jest stosunkowo duża, obejmuje około 100ha, z czego około 60ha stanowią uprawy kawy. Uprawy te są zacienione większymi drzewami guamo i owocowymi. Na farmie uprawia się też kukurydzę i warzywa, hoduje się zwierzęta — pozwala to na ekologiczne, zrównoważone podejście do spraw np. nawożenia i ochrony roślin.

Do obróbki Red Honey na farmie funkcjonują osobne urządzenia. Za pomocą specjalnych "depulperów" usuwa się część owocowego miąższu z pestek kawowca. Potem oblepione miąższem ziarna są suszone w zacienionych miejscach, by zapewnić ciągły i delikatny proces. W efekcie takiego długiego suszenia uzyskuje się bardzo aromatyczne i słodkie kawy. W idealnym przypadku w trakcie takiej obróbki nie dochodzi w ogóle do fermentacji (potrzebnej i obecnej przy innych metodach obróbki).

Data palenia: 13/05

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie