• Kolumbia La Claudina espresso

Kolumbia La Claudina espresso

Wybierz, gdy chcesz zmieloną kawę
Masa netto
250g
42.00
szt. Do przechowalni

Kolumbia La Claudina espresso

Region: Bolivar, Antioquia
Wysokość upraw: 1400-1800m n.p.m.
Planacja: La Claudina
Producent: Juan Saldarriaga
Odmiana: Castillo
Proces obróbki: naturalny (suchy)
Profil palenia: świetna kawa do espresso, również na pewno dobra będzie w Aeropressie, FP, phinie, kawiarce itd.
Profil sensoryczny: aromaty tropikalnych owoców, truskawek, ananasów, świetna, słodka, czysta kawa

Juan Saldarriaga ma dwie plantacje: La Claudina i El Encanto. Każda zajmuje około 60ha ziemi ale drzewka kawowca w sumie zajmują ok. 42ha. Resztę stanowią naturalnie ukształtowane lasy. Juan współpracuje z przyjaciółmi i zarządza uprawami okolicznych producentów, sięgającymi 2000m n.p.m. i obejmującymi szereg odmian. Wielu z nich to młodzi rolnicy, pragnący udowodnić że Antioquia jest w stanie dać nie tylko "czekoladowe" kawy o "mocnym" body. Młodzi obsadzają swoje ziemie cenionymi odmianami, np. Caturra, Tabi, Colombia, Geisha i studiują metodologię obróbki, eksperymentują z suszeniem, z kawami naturalnymi, z ferentacją w przypadku obróbki mokrej.

Juan Saldarriaga sam jest ciekawym "przypadkiem". Studiował w Niemczech, gdzie zorientował się na czym polega kawowa rewolucja i ruch speciality coffee. Wrócił do rodzinnego gospodarstwa, przejął je od ojca Louisa i zabrał się do modernizacji. Zaczął od budowy platform do suszenia kawowych owoców i ziaren, zakupił też dość wyjątkowe urządzenie do suszenia owoców, które umożliwia regulację przepływu powietrza i temperatury. Dzięki temu można w dowolny sposób ukształtować charakterystykę procesu suszenia — bardzo ważnego dla finalnej jakości kawy.

Niniejszy mikrolot stanowią ziarna odmiany Castillo z obróbki suchej. Warto spróbować tej rzetelnie przygotowanej kawy.

Profil palenia: 6/04

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie