• Kolumbia Tolima La Vega

Kolumbia Tolima La Vega

Czy zmielić?
Masa netto 250g
45.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kolumbia Tolima La Vega

 

Region: Południe stanu Tolima, na granicy ze stanem Huila
Wysokość upraw: 1900m n.p.m.
Plantacja: La Vega, uprawy organiczne
Właściciel: Emilse Rubio
Odmiany: Castillo, Caturra
Proces obróbki: tradycyjny, mokry (Fully washed), ziarna suszone na słońcu
Profil palenia: jasny, do metod przelewowych
Profil sensoryczny: wyjątkowa kawa, bardzo słodka, bardzo przyjemna, pełna aromatów owoców: moreli, brzoskwiń, nektaryn oraz róż.

 

Niniejsza kawa pochodzi z niewielkiej organicznej plantacji La Vega należącej do pani Emilse Rubio. Całość kawowych upraw sięga zaledwie 4ha. Emilse należy do stowarzyszenia Asoprocafees, organizacji wspierającej rolników w obrocie ich plonami. Na stronie Asoprocafes znajdziecie fotografię z lotu ptaka jej zielonych pól:

https://asoprocafees.com/socios/

Wydaje się, że dawno nie mieliśmy tak kompleksowej, świetnej Kolumbii. Ostatnim takim przeżyciem były ziarna z konkursu CoE, sprzed kilku lat. Bardzo polecamy.

Data palenia: 23/03

  • Jestem zaskoczony bogactwem smakowym kolumbijskich kaw. Pije ich ostatnio sporo i muszę stwierdzić, że żadna mnie nie rozczarowała.w odróżnieniu od wielu kaw brazylijskich. Zakupiona u Mastro Antonio Finca Los Alpes Red Honey była wyśmienita, oparta w 100% o odmianę Caturra. Tolima-La Vega również jest świetna. Owocowy smak budzący skojarzenia z malinami i faktycznie lekko różany, przełamany jest przez delikatne kakao. Całość lekko kwaskowata, doskonale zbalansowana. Zaparzona w dripie Hario V60, oczarowała mnie od pierwszego kubka.
    Tomasz K. (2019-03-09)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Piotr (2019-03-07)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie