• Rwanda PB Cyato

Rwanda PB Cyato

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Rwanda PB Cyato

Region: Nyamasheke, Cyato
Plantacja: wielu drobnych rolników
Odmiana: Red Bourbon — ziarna peaberry
Wysokość upraw: 1930 m n.p.m.
Stacja mycia: Cyato Washing Station
Metoda obróbki: mokra
Profil: palenie jasne, do metod przelewowych
Gęste i intensywne w smaku, żurawina, czarne jagody, czekolada mleczna i drobne owoce, kwiat lawendy. Dżem z rabarbaru i ciasteczka. Pikantny i złożony profil.

Rwanda PB Cyato to aromatyczna kawa, pochodząca z rejonu Nyamasheke, ze stacji mycia Cyato. Właścicielem stacji jest Leo Fidel, który od lat zajmuje się pracą na plantacjach kawy. W roku 2016 zbudował swoją własną stację mycia, świadczącą usługi dla małych, okolicznych plantatorów. Kawy przywożone do Leo przechodzą dokładną selekcję, wybierane są najładniejsze ziarna, pozostałe oznaczane są jako kawa niższej jakości. W ciągu jednego sezonu, który trwa od marca do sierpnia, poddaje się obróbce 240 ton kawy.

Ziarna suszy się na specjalnych łożach, przez 10-14 dni, zasłaniając ziarna, w południe, aby nie narażać ich na zbyt intensywne działanie promieni słonecznych, w nocy, oraz w porach opadów deszczu.

Data palenia: 27/04

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie