• Rwanda Robusta Mister Kong

Rwanda Robusta Mister Kong

Czy zmielić?
Masa netto 250g
23.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Rwanda Robusta Mister Kong FW

Region: Gakenke
Wysokość upraw: 1600-2000m n.p.m.
Producent: Grupa rolników z regionu Gakenke
Odmiana: Robusta
Proces obróbki: Fully washed (mokra)

 

Mister Kong pochodzi z obróbki mytej, rośnie na wysokościach od 1600 do 2000m n. p. m. Kawa ta jest wynikiem pracy wielu rolników uprawiających drzewka kawowe w obrębie Coko. Plantacje są położone w północnej części Rwandy, w regionie Gakenke. Podobnie jak pozostałe części kraju, region północny jest w fazie rozwoju, pierwsza stacja mycia kawy została zbudowana w 2004 roku, obecnie istnieją setki stacji w całym kraju.

Północna Rwanda jest dużym, rozwijającym się krajem, zamieszkałym przez tysiące drobnych producentów, z których każdy posiada ziemię, gdzie uprawia własną kawę. Dzięki jeziorom i górom region jest idealny do rozwoju doskonałej kawy. Wysokość nad poziomem morza jest większa niż 1600m n. p. m., co jest idealne do uprawy drzewek kawowych. Okolica Coko ma klimat sawanny, z suchą zimą. Deszcze są znacznie częstsze latem niż zimą, a średnia temperatura wynosi 21.3 stopni przez cały rok. Lasy w regionie są chronione i planuje się zainstalowanie szlaków wokół wulkanu Visoke, gdzie będzie można zobaczyć goryle na wolności — obszar, w którym populacja goryli wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat.

Robusta od dawna uważana jest za gorszą od arabiki. W tym przypadku znajdujemy podobny poziom złożoności w filiżance jak w przypadku coffea arabica, chociaż z mniejszą intensywnością. Espresso jest dość słodkie, ma delikatną kwaskowatość, ogromne body, można wyczuć aromat kakao, czekolady.W odróżnieniu od typowej robusty, po otwarciu torebki, nie wyczujemy żadnego negatywnego zapachu...

Data palenia: 14/06

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie