-
Rwanda Rushashi Natural








Zostaw telefon |
Rwanda Rushashi Natural
Doskonała kawa
Region: Prowincja Północna, Gakenke District, Rushashi Sector
Plantacja: wielu drobnych rolników
Odmiana: Bourbon
Wysokość upraw: 1750-2000 m n.p.m.
Stacja mycia: Rushashi Washing Station
Metoda obróbki: sucha, naturalna; owoce suszone w cieniu i na słońcu
Profil palenia: palenie jasne, do metod przelewowych
Profil sensoryczny: POZIOMKI!, miód, winogrona, banany, kakao, przyjemna, słodka kwaskowatość
Rushashi jest dość znaną kooperatywą. Założona w 2004 roku, znalazła się wiele razy wśród zwycięzców i finalistów konkursów CoE. Dzisiaj zrzesza około 2 tysiące farmerów. W zasadzie nazwa kooperatywy brzmi dość swojsko: Abakundakawa co znaczy "ci, którzy kochają kawę". Kobieca część kooperatywy ma własną nazwę: Hinga Kawa czyli po prostu: "uprawiaj kawę".
Kawa jest zbierana ręcznie na zboczach wulkanicznych gór dystryktu Gakenke i suszona na słońcu. Klimat i warunki topograficzne sprawiają, że napary z ziaren Abakundakawa są fascynujące: zrównoważone i słodkie, pełne kwiatowo-owocowych wrażeń.
Data palenia: 8/02