• Salwador El Manzano Pacamara Natural

Salwador El Manzano Pacamara Natural

Czy zmielić?
Masa netto 500g
65.00 -9% 59.00
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Salwador El Manzano Pacamara Natural

Plantacja/stacja obróbki: El Manzano
Właściciel: Emilio Lopez Cuatro M
Region: Ilamatepec (Santa Ana), El Salvador
Wysokość upraw: 1500-1600m n.p.m.
Obróbka: naturalna
Odmiana: Pacamara
Proces palenia: do espresso; palenie średnie, ciemniejsze
Profil sensoryczny: espresso dość czekoladowe, gęste; lekka i przyjemna kwaskowatość; aromaty ananasów, karmelu, brzoskwini, czekolady, mango.

 

El Manzano, stacja obróbki kawy w regionie wulkanu Santa Ana, jest częścią większego przedsięwzięcia — firmy Cuatro M, należącej do Emilio Lopeza i jego rodziny. Cuatro M obejmuje swoim działaniem: plantacje, dzisiaj już w różnych krajach, stacje obróbki i eksport kaw z własnych upraw oraz innych gospodarstw. Prowadzone przez Emilio Lopeza od 2001 roku, Cuatro M ma długą tradycję kawową: Emilio należy do szóstej generacji producentów kawy w rodzinie. Wraz z przejęciem zarządu firmy, Emilio chciał stworzyć nową i wyjątkową jakość w Salwadorze. W 2005 r. wraz z grupą innych rolników założył nowy młyn do obróbki ziarna (El Bénéficio) w gospodarstwie El Manzano. Dziś El Manzano jest jednym z najlepszych młynów w Ameryce Środkowej: przetwarza się tu różne kawy różnymi metodami. Świadczy o tym zdobycie przez kawy uprawiane w El Manzano aż czterech pierwszych miejsc w konkursie Cup of Excellence 2018.

Plantacja El Manzano znajduje się 16 km od miasta i wulkanu Santa Ana, zwanego także Ilamatepec w Nahuatl, języku Maya. El Manzano leży na wysokości 1200-1500m n.p.m., na terasie wulkanicznego zbocza o powierzchni 70 hektarów. Należy do Margarity Diaz de Lopez, wnuczki założyciela, Corneliusa Lemusa. 90% plantacji stanowi odmiana Red Burbon, a resztę także "specjalne" odmiany: Pacamara, Yellow Bourbon, Typica, Gesha.


Data palenia: 26/11

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie