• Salwador Peña Redonda PACAMARA

Salwador Peña Redonda PACAMARA

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Salwador Peña Redonda PACAMARA

Region: Chalatenango, El Salvador
Plantacja: Finca Peña Redonda
Właściciel: José María Lemus (ściślej: cała rodzina, 7 braci i rodzice)
Odmiana: PACAMARA
Wysokość upraw: 1500m n.p.m.
Proces obróbki: mokry (washed)
Proces palenia: jasny, lekki
Profil: kremowe, jedwabiste body, aromaty owoców i wanilii, delikatna kwaskowatość; świetna kawa, przywołująca na myśl Etiopię i Kenię.

 

W ubiegłym roku Pacamara z tytułowej plantacji urzekła nas tak bardzo, że również w tym roku kupiliśmy te cenne i wartościowe ziarna.

Finca Peña Redonda zajmuje około 8ha żyznej ziemi w regionie Chalatenango w Salwadorze. W czasie zbiorów tylko dojrzałe owoce są ręcznie zrywane z drzewek. Tego samego dnia zebrane owoce poddawane są dalszej obróbce. Przy użyciu wody, za pomocą ręcznych urządzeń oddziela się pestki od owocowego miąższu. Wstępnie oczyszczone ziarna trafiają potem do zbiorników fermentacyjnych w przypadku mokrej obróbki lub na specjalne patformy w przypadku obróbki honey. Po fermentacji ziarna są płukane po czym suszy się je na słońcu przez około 2 tygodnie.

José María Lemus od dawna jest znany z udziału i wygranych w konkursach CoE. W 2012 jego ziarna zajęły 10 miejsce, w 2013 i 2014 zajęły 4 miejsce, a w 2015 w finałach były na 12 miejscu. W pierwszym roku konkursów CoE pierwsze lokaty zajęły kawy z regionu Santa Ana, od tamtej pory bardzo rozpoznawalnego w świecie speciality coffee. Drugiego roku konkurs CoE należał jednak do kaw z regionu Chalatenango. Region ten ma chłodniejszy klimat i dlatego ziarna stamtąd są bardziej interesujące. Większą wagę przykłada się też do upraw niezwykłej odmiany Pacamara.

Uprawy położone są u stóp gór Alotepec-Metapan w La Palma. Nazwa Peña Redonda wzięła się od wielkiej skały położonej na środku plantacji. Poniższy film pokazuje specyfikę Salwadoru i jego pięknych kaw.

 

Tutaj reportaż na temat problematyki upraw w regionie Chalatenango i na plantacji Peña Redonda:

 

Data palenia: 17/04

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie