Honduras CEIBA

Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Producent:
Czy zmielić?:
Masa netto:
250g
Cena: 37.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Honduras CEIBA

 

Region: Montecillos, Marcala
Wysokość upraw: 1200-1700m n.p.m.
Producent: COMSA, Cafe Organico Marcala
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai
Proces obróbki: mokra (Fully washed)
Profil sensoryczny: równowaga w smaku, słodycz, owocowość; aromaty jabłek, orzechów, karmelu, czekolady, cytrusów
Profil palenia: jasny, do metod przelewowych

 

Miasto Marcala leży w regionie Montecillos, La Paz, na południowym zachodzie Hondurasu. Od 2005 roku Marcala chlubi się własną chronioną nazwą pochodzenia (Denomination of Origin) jako pierwszą w Ameryce Środkowej. Denomination of Origin oznacza w skrócie:

  • 2354 producentów
  • 19 miejscowości w trzech departamentach
  • Kawy ocenione na więcej niż 80 punktów
  • Minimalna wysokość upraw 1100m n.p.m.
  • Specjalny profil sensoryczny o wyraźnej kwaskowatości, solidnej konsystencji i korzennych aromatach

 

Przed laty w Marcala istniała jedna duża kooperatywa, skupująca i przetwarzająca ziarna od wielu małych producentów. W chwili upadku tejże kooperatywy, wielu producentów pozostało bez środków do przetwarzania i sprzedaży własnych plonów. Część rolników zdecydowała się założyć własną, prywatną firmę, nazwaną przez nich COMSA, Cafe Organico de Marcala SA. Firma urosła od 6 do 700 członków-współwłaścicieli-producentów. Jako pracownicy, wszyscy producenci otrzymują niezbędne wsparcie: kursy testowania kawy i organicznej uprawy. Około 70% kawy z COMSA to ziarna organiczne, oznaczone także jako Fair Trade. Pozostałe 30% nie ma certyfikatów, ale COMSA zachęca wszystkich rolników do przejścia na organiczną produkcję.

 

Marcala ma swój suchy i mokry młyn. Pozwala to na obróbkę większości produkowanych ziaren. Obróbka dostarczonych wieczorem kawowych wiśni odbywa się pod kontrolą COMSA we własnych młynach. W wyjątkowych sytuacjach, COMSA może dokonać zakupu przetworzonych juz ziaren od producentów, którzy otrzymali stosowne wskazówki na temat obróbki. Plony dostarczane do COMSA pochodzą od wielu producentów; waży się je, zrywa owocnię i myje. Resztki miąższu usuwa się w zbiornikach z wodą, gdzie ziarna przebywają przez noc. Ziarna w osnówce (parchment) suszy się wstępnie w suszarniach, a potem na słońcu.

 

Każdy plon, zbiór jest testowany i oceniany w laboratorium COMSA. Niniejsze ziarna, oznaczone jako CEIBA, stanowią blend li tylko kaw o wyższych ocenach. Wystarczy spojrzeć na odmiany, cechujące się świetnymi walorami: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai. Owocnie i skórki z przetwarzanych ziaren stanowią materiał do produkcji organicznego kompostu.

 

Data palenia: 24/11

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni