Młynek CEADO E6P

Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Czas realizacji zamówienia do: 14 dni
Cena: 2950.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Profesjonalny, solidny młynek do pracy w kawiarni, barze, restauracji lub w domowym laboratorium espresso.

Niewielka obudowa i schludna forma, świetne materiały, solidny motor, ergonomiczne sterowanie czasem mielenia, mały i giętki hopper na ziarno, wygodna i unikalna regulacja stopnia mielenia, unikalne mocowanie żaren, stanowią największe plusy odróżniające go od konkurencynych urządzeń.

Więcej informacji na stronie producenta:

http://www.ceado.com/en/product/67.html

Najważniejsze cechy techniczne:

Napięcie zasilania

220V-240V

Moc
300W
Prędkość obrotowa żaren
1400 obr/min
Masa netto
8,7kg
Masa z opakowaniem
10,7kg
Rozmiary
178mm x 212mm x 440mm
Średnica żaren
64mm
Pojemność hoppera
600g

 

 

Proszę zapytać o szczegóły realizacji zamówienia i indywidualną ofertę.

Info2

Na forum Wszystko o kawie moje pierwsze doświadczenia z młynkiem Ceado E6P opisałem następująco.

Ceado E6P okazuje się coraz bardziej sympatyczny. Jest o 10 dB mniej hałaśliwy od Mazzera SJ, co wyraźnie słychać. Rozmiarami jest po prostu uroczy. Okazało się, że rurkę, którą kawa wylatuje do PF-a można po prostu wyjąć, by wyczyścić ujście (ale nie miałem czego czyścić). Można łatwo też odkręcić mocowanie PF-a. Myślę, że jest to również fajny młynek do alternatyw, bo na wyjściu żaren nie ma żadnej jednolitej "śluzy-zapory", a są jedynie chyba dwie-trzy elastyczne żyłki-druty, tak że kawowy pył swobodnie wypada z komory żaren. Wylot z tejże komory jest też skierowany wyraźnie w dół, pod kątem. Wsypałem dziś rano 19g, wyszło 19g, ale jeszcze to dokładniej sprawdzę. Najbardziej urzeka mnie sterowanie (timer) i regulacja (śruba): minimalizm i schludność.

Dalej:

W zagranicznych źródłach często jest mowa o starszej wersji E6P produkowanej jeszcze rok temu. Nowa wersja ma cyfrowy timer, a tryb manualny działa tak, że motor uruchamiamy trzymając jednocześnie oba przyciski. Najlepsze jest jednak programowanie timera:

-- naciskamy programowany przycisk do momentu zapalenia się diody;
-- zmniejszamy/zwiększamy czas timera o 0,1s przyciskając lewy/prawy przycisk;
-- mrugająca dioda oznacza zapis nowych ustawień;

Nie spotkałem się jeszcze z takim minimalizmem w programowaniu. Większość elektronicznych młynków ma wyświetlacze informujące nas o ustawieniach timera, ilości wydozowanych porcji kawy, o bieżącej dacie itp. Ale w gruncie rzeczy, żadne wyświetlacze nie są potrzebne. Programowanie timera jest nam potrzebne zawsze tylko w odniesieniu do bieżących ustawień: chcemy czas mielenia wydłużyć lub skrócić. Jeśli czas wydaje się za krótki, to go zwiększamy i odwrotnie. A ile ten czas mielenia dokładnie wynosi jest nieważne.

Spore zainteresowanie moich znajomych z forum budzi tzw. retencja młynka czyli to ile kawy zostaje po zmieleniu okreslonej porcji w kanale między żarnami a wylotem. Poniżej moja refleksja:

Zupełnie czysty fabrycznie lub totalnie oczyszczony młynek pochłania ok. 0,5g kawy. Gdzieś się to lokuje na obrzeżach komory żaren, w szczelinach samych żaren, śrubek itp. Z czasem ten osad pewnie twardnieje i jełczeje, więc co jakiś czas warto młynek wyczyścić gruntownie. Gdy się te wszystkie szczeliny wypełnią i ustabilizują, to mamy następującą sytuację. Dziś zrobiłem 4 próby na pustych żarnach, nieco bardziej ściśniętych w stosunku do pracy z ziarnami w hopperze. Odmierzyłem za każdym razem 18g ziaren (Brazylia Cerrado Lilith); wsypałem porcję do młynka, zmieliłem i zważyłem wynik. Za każdym razem różnica wynosiła max. 0,1g. Ważyłem za pomocą wagi Hario. Tuż na wlocie do komory żaren, na mocowaniu górnego żarna osadza się trochę kawowego pyłu -- jest to efekt popcorningu. Wystarczy wziąć pędzelek lub jakąś dmuchawkę i zrzucić to do środka. Popcorning jest w porównaniu z Mazzerem ograniczony ze względu na centralnie położoną dość długą śrubę -- ogranicza ona wyskakiwanie ziaren do góry.

W porównaniu do innych młynków grinding-on-demand jakie miałem okazję testować (Compak K3, Brasilia RR55OD, Mahlkonig K30), Ceado nie ma sztywnej "śluzy" na wyjściu komory żaren. Nic zatem nie ogranicza kawowego pyłu w drodze do wyjścia. Jak widać na jednej z fotografii, zamiast takiej śluzy jest tylko niewielka "gumka-recepturka" . Jej zadaniem jest pewnie rozbicie zbrylonych grudek kawy.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
     
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni