Salwador Peña Redonda PACAMARA

Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Producent:
Czy zmielić?:
Masa netto:
250g
Cena: 37.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Salwador Peña Redonda

Region: Chalatenango, El Salvador
Plantacja: Finca Peña Redonda
Właściciel: José María Lemus (ściślej: cała rodzina, 7 braci i rodzice)
Odmiana: PACAMARA
Wysokość upraw: 1500m n.p.m.
Proces obróbki: mokry (washed)
Proces palenia: jasny, lekki
Profil: kremowe, jedwabiste body, aromaty owoców i wanilii, delikatna kwaskowatość; świetna kawa, przywołująca na myśl Etiopię i Kenię.

 

W ubiegłym roku Pacamara z tytułowej plantacji urzekła nas tak bardzo, że również w tym roku kupiliśmy te cenne i wartościowe ziarna.

Finca Peña Redonda zajmuje około 8ha żyznej ziemi w regionie Chalatenango w Salwadorze. W czasie zbiorów tylko dojrzałe owoce są ręcznie zrywane z drzewek. Tego samego dnia zebrane owoce poddawane są dalszej obróbce. Przy użyciu wody, za pomocą ręcznych urządzeń oddziela się pestki od owocowego miąższu. Wstępnie oczyszczone ziarna trafiają potem do zbiorników fermentacyjnych w przypadku mokrej obróbki lub na specjalne patformy w przypadku obróbki honey. Po fermentacji ziarna są płukane po czym suszy się je na słońcu przez około 2 tygodnie.

José María Lemus od dawna jest znany z udziału i wygranych w konkursach CoE. W 2012 jego ziarna zajęły 10 miejsce, w 2013 i 2014 zajęły 4 miejsce, a w 2015 w finałach były na 12 miejscu. W pierwszym roku konkursów CoE pierwsze lokaty zajęły kawy z regionu Santa Ana, od tamtej pory bardzo rozpoznawalnego w świecie speciality coffee. Drugiego roku konkurs CoE należał jednak do kaw z regionu Chalatenango. Region ten ma chłodniejszy klimat i dlatego ziarna stamtąd są bardziej interesujące. Większą wagę przykłada się też do upraw niezwykłej odmiany Pacamara.

Uprawy położone są u stóp gór Alotepec-Metapan w La Palma. Nazwa Peña Redonda wzięła się od wielkiej skały położonej na środku plantacji. Poniższy film pokazuje specyfikę Salwadoru i jego pięknych kaw.

 

Tutaj reportaż na temat problematyki upraw w regionie Chalatenango i na plantacji Peña Redonda:

 

Data palenia: 16/12

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni