Jak zaparzyć kawę przelewową?

Wiele lat temu jeden z naszych znajomych z bardzo aktywnego niegdyś forum caffeprego.pl podarował mi dripper Hario V60.2 wraz z paczką papierowych filtrów. W zasadzie nikt oprócz niego nie przypuszczał wtedy w Polsce, że warto zaparzać kawę niekoniecznie przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Dopiero parę lat potem, metody przelewowe miały swoją premierę w warszawskiej kawiarni "Filtry". Dopiero kolejnych parę lat trzeba było, by akcesoria do ręcznego zaparzania trafiły do szerszej publiczności. Dzisaj każdy, kto interesuje się kawą najlepszej jakości słyszał a pewnie także ma podstawowe akcesoria do zaparzania: dripper V60, papierowe filtry, wagę z timerem, odpowiedni czajnik, odpowiedni młynek.

 

Z moim pierwszym dripperem wciąż się lubię i często zeń korzystam, ale początki naszej znajomości były bardzo trudne. Nasza miłość do kaw przelewowych rozwijała się z czasem i rosła stopniowo. Dzisiaj większość kaw palonych przez nas pod hasłem "Synestezja" nadaje się przede wszystkim do metod przelewowych. Są to z reguły najpiękniejsze, najbardziej aromatyczne, nieraz spektakularne, zachwycające swoim aromatem kawy. Jak zaparzyć taką pyszną kawę przy użyciu drippera V60, by jej nie zepsuć? Pięknie i rzeczowo opowiada o tym Scott Rao:

 

 

Ta sama metoda zaparzania, ta sama idea, dla nieco mniejszych objętości, w ujęciu Matta Pergera:

 

Newsletter

Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie