-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Ekwador La Marquesa Typica Mejorado
Ekwador La Marquesa Typica Mejorado
Region: Loja, Vilcabamba Valley
Odmiana: Typica Mejorado
Plantacja: Finca La Marquesa
Wysokość upraw: 1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (Fully washed)
Proces palenia: ziarna jasno palone do metod przelewowych
Profil sensoryczny: kawa słodka i wyjątkowa, poruszająca lekką kwaskowatością, bardzo aromatyczna, owocowa ale także z aromatami orzechów, kokosu.
Finca La Marquesa znajduje się w regionie Loja na wysokości 1800 metrów n.p.m. w dolinie rzeki Vilcabamba, w rejonie miasta Vilcabamba, u stóp sporych trzytysięczników. Gleba jest wulkaniczna i bogata w składniki mineralne, dzięki czemu jest idealnym terenem do produkcji specjalnych mikrolotów. Kawa tutaj uprawiana jest przyjemna i zbalansowana w każdym sensie.
Podobno region słynie z długowieczności mieszkańców i przyjemnych warunków do życia. W języku Quechua starożytnych Inków, zwie się on "Doliną Bogów".
Pociągającą ciekawostką jest odmiana, stosunkowo niedawno wyodrębniona i występująca głównie w Ekwadorze — Typica Mejorado lub Mejorada nie ma nic wspólnego z genetyczną gałęzią coffea arabica Typica. Typica Mejorada jest "siostrzaną" odmianą słynnej odmiany Sidra. Więcej na ten temat tutaj: -->> Typica Mejorada. Podobno równie smakowita jak Gesha.
Data palenia: 22/04