Świeżość kawy
Świeżość kawy a data przydatności do spożycia
Palone przez nas kawy zapakowane są w specjalne, szczelne opakowania, stanowiące mocną barierę przed atmosferą zewnętrzną. Ogromna większość opakowań jest wyposażona w wentyl bezpieczeństwa. Zadaniem wentyla jest zabezpieczenie torebki przed rozerwaniem pod wpływem ciśnienia dwutlenku węgla, uwalnianego z ziaren.
Każde opakowanie opatrzone jest etykietą z informacją o dacie palenia. Termin przydatności do spożycia określiliśmy jako rok od daty palenia. Dla większości świadomych miłośników kawy informacja taka jest wystarczająca, by podjąć decyzję o zakupie. Wciąż jednak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z wagi pojęcia "świeżości" kawy. Wokół tego pojęcia narosło zresztą bardzo dużo różnorodnych opinii, mniej lub bardziej związanych z interesem różnych sprzedawców, ale także z zadowoleniem konsumentów kawy. Wyjaśnijmy tę problematykę...
Kawa po opuszczeniu gorącego wnętrza pieca, chłodzona jest w ciągu kilku minut powietrzem. Cały proces przygotowania ziaren do zapakowania obejmuje zatem kilkanaście minut prażenia i kilka minut chłodzenia. Nie oznacza to jednak, że tuż po wypaleniu i schłodzeniu do temperatury pokojowej kawa jest gotowa do spożycia. Wnętrze pieca można porównać do reaktora chemicznego: procesy chemiczne zachodzące w prażących się ziarnach są bardzo gwałtowne i złożone. Świeżo wypalona kawa dojrzewa co najmniej przez kilka dni. W tym czasie wciąż stabilizują się substancje aromatyczne w ziarnach i uwalniają się z nich duże ilości dwutlenku węgla. Zmiany zachodzące w tym okresie są bardzo widoczne: kawa zmienia się z dnia na dzień.
Trudno określić ramy czasowe procesu dojrzewania kawy, bo zależy on od procesu palenia i od danej kawy. Niektóre ziarna są piękne od samego początku, inne pięknieją po pewnym czasie, jeszcze inne stają się gorsze. W ogólności proces dojrzewania i stabilizacji trwa w szczelnie zamkniętych opakowaniach przez parę tygodni. Zwykle poprawnie wypalone ziarna zyskują w tym czasie na jakości.
Po paru miesiącach kawa zaczyna tracić na jakości: rozpoczyna się proces starzenia, wietrzenia, jełczenia. Niektóre kawy znoszą ten okres lepiej niż inne i bywają smaczne nawet po upływie kilku miesięcy. Na ogół jednak wyraźny spadek jakości, czyli mniejszą intensywność, mniej pozytywnych walorów zauważamy po upływie 2-3 miesięcy.
Procesy starzenia i spadku jakości wzmagają się wraz z dostępem tlenu. Dlatego bardzo ważne jest by otwarte opakowania jak najszybciej zamykać tak szczelnie, jak to tylko możliwe. W domowych warunkach pomocne mogą być różnego rodzaju zaciskowe klipsy albo gumki-recepturki. Nasze torebki można zamknąć szczelnie przy pomocy banalnej "prostownicy do włosów", wykorzystując ją jako zgrzewarkę.
Ważną rolę w ostatnim okresie, jeśli już do niego dojdzie, odgrywają opakowania i przechowywanie. Jeśli koniecznie chcemy przechowywać kawę dłużej niż 2-3 miesiące, to trzymajmy ją w chłodnym, ciemnym, suchym pomieszczeniu i nie otwierajmy opakowań. Niektórzy zamrażają ziarna, gdy chcą się nimi cieszyć przez długie miesiące i lata: ziarna dzieli się wtedy na mniejsze porcje, szczelnie pakuje i zamraża.
Zachęcamy do tego, by kawę zużyć w ciągu kilku tygodni od daty palenia, wtedy gdy jest ona najlepsza. Gwarantujemy Państwu odpowiednią jakość sprzedawanych przez nas ziaren w takim okresie. Jeśli zdarzy się Państwu znaleźć u siebie torebkę kawy palonej kilka miesięcy wcześniej, to nie spodziewajcie się po jej zawartości jakości świeżo palonej kawy. Warto jednak spróbować i sprawdzić taką "starą" kawę. Pomimo upływu stosunkowo długiego czasu, nawet roku, efekty zaparzania najprostszą metodą mogą zwrócić na siebie uwagę i zachwycić aromatem.
Na czym polega ta najprostsza metoda zaparzania kawy? To już nieco inna historia...