Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Procesy obróbki kawy
Procesy obróbki kawy: ziarna naturalne, z obróbki suchej
Zanim do nas dotrą, ziarna kawy stanowią końcowy produkt obróbki w krajach pochodzenia. Początkiem tej obróbki są naturalnie zbiory kawowych wiśni. Owoce kawowca zawierają w swoim słodkim miąższu dwie pestki. Odpowiednie przygotowanie tychże pestek do transportu i do palenia jest nie lada wyzwaniem.
Najstarszą i najbardziej naturalną (stąd nazwa: natural process) metodą jest rozłożenie owoców na jakimś obszernym patio i wysuszenie ich na słońcu. Z upływem czasu, pod wpływem ciepła, wiatru, słońca owocnia zamienia się w twardą i dość kruchą skorupę. Sztuka polega na tym, by nie dopuścić w tym czasie do zepsucia się owoców, nie dopuścić do pojawienia się pleśni. Najcenniejsze naturalne ziarna powstają w wyniku bardzo żmudnej pracy, ciągłego doglądania i wentylowania suszących się owoców.
Na poniższym filmie pokazano jak wygląda praca nad przygotowaniem ziaren w Hacienda Sonora w Kostaryce. Produkty Hacienda Sonora naszym zdaniem zasługują na bardzo wysokie oceny.
Beneficio Hacienda Sonora from Diego Guardia on Vimeo.