Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Gatunki i odmiany kawy
Gatunki i odmiany kawy
Dla większości ludzi kawa to kawa. Często zdumienie budzi wygląd surowych ziaren. Jakże to? To kawa jest zielona?
Kawa nie tylko jest zielona ale jest rośliną. Według botanicznych klasyfikacji, kawa należy do wielkiej rodziny marzanowatych (Rubiacee). Ściślej, kawa należy do dużego rodzaju Coffea. Spośród wielu gatunków z tego rodzaju tylko trzy są źródłem naszego ulubionego, porannego, pachnącego kawą napoju: coffea arabica, coffea canephora i coffea liberica.
Każdy z tych trzech z ludzkością związanych gatunków ma szereg odmian. Odmiany te są bądź naturalne, bądź utworzone dzięki inwencji i pracy plantatorów. Poniższy rysunek przedstawia rozwój i historię głównych odmian trzech gatunków. Jak widać, oprócz prostych gałęzi wychodzących z głównego pnia (np. Etiopia/Sudan, Typica, Bourbon) mamy całkiem sporą kolekcję odmian-krzyżówek coffea arabica i canephora robusta, rozpoczynających się od odmiany Hybrido de Timor.
Kliknij by zobaczyć szczegóły w pliku PDF.