-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Salwador Las Llantas Anaerobic Natural 200g
Wpisz swój e-mail |
Salwador Las Llantas Anaerobic Natural 200g
opakowania: słoiczki 200g
Region: Tacuba, Apaneca-Ilamatepec, El Salvador
Plantacja: Finca Las Llantas
Właściciel: Jose Enrique Gutierrez
Odmiana: Sarchimor
Wysokość upraw: 1200m n.p.m.
Proces obróbki: anaerobowy suchy (natural)
Profil sensoryczny: bardzo czysty, kwiatowo-owocowy; aromaty ananasów, brzoskwini, czekolady, wanilii
Proces palenia: jasny, lekki do metod przelewowych
Ponownie w naszej ofercie — jedna z najfajniejszych kaw z takowej, specjalnej obróbki anaerobowej. Zwykle ta obróbka "przytłacza" charakter danej kawy, jak w przypadku np. innej naszej kawy, Kolumbii Veranera. Niniejsza kawa jest świetna i bardzo przyjemna w zasadzie dla każdego.
- Jose Enrique Gutierrez, producent kawy w drugim pokoleniu, hołduje zrównoważonej uprawie i produkcji wysokiej jakości kawy. Jego rodzina uprawiała kawę we wschodnim regionie Salwadoru, ale opuściła ją z powodu niskich cen i wojny domowej w latach 80-tych. Pomimo to, kawa jest pasją Jose, więc gdy w 2007 roku kupił swoją pierwszą farmę, zrobił to z myślą o produkcji kawy.
Finca La Llantas leży na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec. Kawa jest zacieniona przez drzewa Inga. Jose zachęca pracowników do sadzenia fasoli pomiędzy rzędami kawy. Fasola stanowi dodatkowe źródło pożywienia dla pracowników i ich rodzin oraz wiąże azot w glebie. Owoce kawy są zbierane ręcznie w okresie największej dojrzałości i dostarczane do stacji mycia. Przy zbiorze pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszystkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe. Wiśnie są umieszczane w szczelnych workach i zamykane w celu fermentacji przez 68 do 72 godzin. Worki są trzymane w cieniu, aby kontrolować fermentację. Po fermentacji wiśnie są przewożone do młyna El Carmen w Ataco, gdzie są poddawane procesowi suszenia na podniesionych platformach. Pracownicy młyna często obracają wiśnie, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 30 do 32 dni.
Nie dajcie się zwieść małym rozmiarom Salwadoru. Kraj ten był kiedyś 4. największym producentem kawy na świecie i nadal produkuje wysokiej jakości partie. Znany jest z doskonałych odmian kawy, takich jak Bourbon i Pacamara. Dwie świetne, często wysoko punktowane odmiany — Pacas i Pacamara pochodzą z Salwadoru. W przeciwieństwie do innych krajów, gdzie produkcja kawy specjalnej wymaga wielu dodatkowych inwestycji i szkoleń, Salwador posiada już szeroką i wykwalifikowaną kadrę pracowników zajmujących się kawą specjalną. Tradycje rolnicze są bardzo głębokie, a wielu salwadorskich rolników z ogromną pasją podchodzi do produkcji kawy i nieustannie dąży do ulepszania swoich upraw. Salwador ma optymalne warunki do przetwarzania kawy. Przedłużająca się pora sucha zazwyczaj występuje w sezonie zbiorów, co ułatwia suszenie kawy na słońcu.
Chociaż produkcja kawy w tym kraju spada od ponad dwóch dekad, co zostało spotęgowane przez kryzys CLR, podejście do produkcji kawy zmieniło się z nastawionego na ilość — na nastawione na jakość. W całym kraju wyrosło nowe pokolenie producentów kawy, którzy mają nową wizję i podejście do produkcji. Wielu z nich eksperymentuje z obróbką i odmianami.
Data palenia: 18/03