Etiopia Guji Denbi Uddo Natural
Etiopia Guji Denbi Uddo Natural
Etiopia Guji Denbi Uddo Natural
Region: Denbi Uddo kebele, Shakiso Woreda, Guji Zone, Oromia, Etiopia
Wysokość upraw: 1500-2200m n.p.m.
Producent: ok. 850 drobnych rolników
Odmiana: Heirloom, Grade 1
Proces obróbki: naturalna metoda sucha, owoce suszone na platformach
Stacja obróbki: stacja mycia Denbi Uddo, należąca do Testi Trading PLC
Profil palenia: jasny do metod przelewowych
Profil sensoryczny: bardzo intensywne aromaty owoców i kwiatów: jagody, ananasy, mango; przyjemna kwaskowatość, słodycz
Denbi Uddo to gmina w regionie Guji. Ziarna pochodzą z setek małych upraw okolicznych rolników, których gospodarstwa nie przekraczają 2ha. Podobnie jak wszystkie nasze "naturale" z Etiopii, ta również jest bardzo dobra. Jest to zasługa pracy wielu ludzi zaangażowanych w obróbkę zebranych owoców. Produkcja metodą suchą wymaga wiele uwagi i staranności. Niniejsze ziarna określone są jako "Grade 1" czyli najlepszej jakości.
Proces obróbki zaczyna się już w trakcie zbiorów. W lokalnych składach selekcjonuje się owoce, odrzucając zepsute i niedojrzałe. Dalszą obróbkę prowadzi się w specjalnym młynie. Kluczowe jest tu suszenie owoców w pierwszej fazie. Owoce układa się w jednej warstwie na platformach. Przez kilka dni doprowadza się je do stanu przypominającego rodzynki, gdy zostaje w nich ok. 25% wilgotności. Ważne jest ciągłe poruszanie i wentylowanie owoców, tak by nie zepsuły się w trakcie procesu suszenia. W kolejnych dniach kawowe "rodzynki" układa się w większej ilości warstw ale wciąż starannie się je suszy, przewraca i wentyluje. Na końcu procesu, gdy zostaje 12% wilgoci, usuwa się twardą owocnię, odsłaniając ziarna.
Data palenia: 15/01