Kenia Kainamui AB
Kenia Kainamui AB
Kenia Kainamui AB
Opakowania — słoiczki 200g, torebki 250g
Region: Ngariama, Gichugu, Kirinyaga, Central Province
Stacja obróbki: Kainamui Washing Station
Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni New Ngariama Farmers
Odmiana: głównie SL 28, SL 34 oraz Batian, Ruiru 11
Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne, intensywne i bogate aromaty czerwonych owoców, różanej herbaty, malin, granatów, porzeczek; bardzo okrągłe, duże body; duża słodycz.
Kenia słynie ze swoich doskonałych upraw i wybitnej jakości. Niniejsze ziarna pochodzą ze stacji mycia Kainamui, należącej do spółdzielni New Ngariama Farmers Cooperative Society w regionie Kirinyaga. Spółdzielnia zrzesza około 1800 drobnych rolników, uprawiających bardzo niewielkie pola; średnio każde z gospodarstw ma ok. 200 kawowych drzewek. Sekret doskonałej jakości kaw z Kenii polega na zbiorach dojrzałych owoców i odpowiedniej ich obróbce. Swój wielki wkład w "treść" naszych ziaren mają także szczególne warunki geobotaniczne: wulkaniczne gleby i odpowiedni, górski klimat.
Metoda obróbki: washed, sun-dried on African beds, czyli na mokro przy użyciu wody i suszenie na słońcu, na drewnianych platformach. Ziarna AB z tej stacji mycia okazały się najciekawsze, lepsze niż AA. Wydaje się, że w tej chwili jest to najlepsza z naszych Kenii.
Data palenia: 1/12
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaNajlepsza Kenia jaką wypalaliście do tej pory, kolejna paczka na stole. Genialna Kawa!!!