Brazylia Boa Vista Controlled Fermentation
Brazylia Boa Vista Controlled Fermentation
Cena: 82.00
Brazylia Boa Vista Controlled Fermentation
Cena: 82.00
Region: Minas Gerais, Ibraci
Plantacja: Fazenda Boa Vista
Producent: Anderson Monteiro de Andrade
Odmiana: Red and Yellow Catuaí, Catucai, and IPR 98
Wysokość upraw: 1100m.n.p.m.
Proces obróbki: naturalny, kontrolowana fermentacja
Proces palenia: średnie palenie do espresso
Profil sensoryczny: bardzo słodkie espresso, zrównoważone, wyraźna, przyjemna kwaskowatość i odrobina goryczki, sporo owocowych aromatów.
Fazenda Boa Vista leży w granicach miasta Ibiraci, w stanie Minas Gerais w Brazylii, tuż nad ogromnymi rozlewiskami Rio Grande. Gospodarstwo jest ogromne, bo zajmuje prawie tysiąc hektarów. Kawowe uprawy stanowią niewielki ułamek tego obszaru, bo "zaledwie" 72ha czyli około 150 tys. drzewek typowych odmian: Red i Yellow Catuai, Catucai oraz IPR98.
Kawową częścią rodzinnego gospodarstwa zarządza Anderson Monteiro de Andrade, plantator kawy z drugiego pokolenia właścicieli.
Niniejsza partia kawy pochodzi z obróbki naturalnej: po zbiorach, owoce myje się i poddaje 36 godzinnej fermentacji beztlenowej w szczelnie zamkniętych zbiornikach. Owoce są następnie suszone na ogromnych otwartych patio przez 12 do 15 dni, w zależności od pogody.
Uprawa kawy w Brazylii to najczęściej ogromny biznes, ale Anderson zdołał utrzymać się jako przedsiębiorstwo rodzinne. Wraz z trojgiem rodzeństwa utworzyli partnerstwo na gruncie odziedziczonym po ojcu i zaczęli rozbudowywać Fazenda Boa Vista do jej obecnego stanu. Rodzina ma nadzieję, że kawą zajmą się wszyscy z trzynaściorga dzieci z najmłodszego pokolenia, ale na razie zaangażowanych jest 3 z nich. Dziś Fazenda Boa Vista rozwija się w stałym tempie, a rodzeństwo chce przyjąć podejście regeneracyjne do rolnictwa i innowacyjne techniki zarządzania po zbiorach.
Rodzina ceni sobie praktyki zrównoważone, minimalizując użycie nawozów sztucznych na rzecz produktów biologicznych i kompostowania, promując żyzność gleby i różnorodność biologiczną. Patrząc w przyszłość, Anderson ma nadzieję, że przekaże swoją pasję do kawy kolejnemu pokoleniu swojej rodziny, uprawiając rolnictwo regeneracyjne i utrzymując praktyki progresywne, przyjazne dla środowiska.
„Kawa to nasza codzienna motywacja" – mówi, ponieważ pozwala mu to wspierać wszystkich zaangażowanych w proces, jednocześnie przyjmując odpowiedzialność społeczną i środowiskową dla dobra wszystkich.
Data palenia: 3/11