Etiopia Keloo Siko
Etiopia Keloo Siko
Etiopia Keloo Siko
Region: Uraga, Guji
Producent/Stacja obróbki: Siko Washing Station by Origin Land Coffee
Wysokość upraw: 2100-2250n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, ziarna suszone na platformach
Profil palenia: jasny do przelewek
Niesamowita, klasyczna Etiopia. Intensywne aromaty kwiatów, dzikiego miodu, marmolady nektarynkowej i czarnej herbaty. Długotrwały soczysty i owocowy finisz.
Ten mikrolot pochodzi ze stacji mycia znajdującej się w wiosce Siko w wiosce Uraga, w regionie Guji, która produkuje kawy o bardzo ciekawych profilach sensorycznych i wysokiej punktacji.
Aby skutecznie kategoryzować etiopskie kawy, zespół Nordic Approach stworzył "koło smaku", w którym przypisał profile sensoryczne określonym kolorom.
Ta kawa należy do profilu sensorycznego "Kelloo". Kelloo oznacza "żółty" w języku Oromiffa. Ta koncepcja reprezentuje kawę o aromatach żółtych owoców tropikalnych, kwiatów, brzoskwini i owoców pestkowych.
Pochodzenie: Stacja myjąca Siko firmy Origin Land Coffee
Stacja myjąca Siko została założona w 2017 roku i znajduje się na wysokości 2100-2250 m n.p.m. w wiosce Siko w Uraga, Guji.
Stacja kupuje wiśnie od około 500 sąsiednich rolników, których gospodarstwa również znajdują się na dużych wysokościach 2100-2250 m n.p.m.. Średnia wielkość działki rolników wynosi około 0,5 - 2 hektary.
Bogate, żyzne, czerwone gleby w połączeniu ze stałym nasłonecznieniem pozwalają dobrze wyszkolonym rolnikom uprawiać wysokiej jakości kawę, po którą wciąż wracamy.
Zbiory i działania po zbiorach
Wiśnie są zbierane ręcznie, a następnie ręcznie sortowane.
Są one poddawane fermentacji na mokro przez 24 do 72 godzin, w zależności od pogody. Kawy są następnie myte w kanałach i sortowane w wodzie według gęstości. Ziarna o mniejszej gęstości (niższej jakości) unoszą się na powierzchni i są usuwane, pozostawiając jedynie ziarna o większej gęstości, a tym samym wyższej jakości, które są oddzielane jako partie o wyższej jakości.
Po fermentacji następuje moczenie przez 6 godzin. Następnie kawa jest układana w warstwy o wysokości 2 cm, ale dostosowanej do klimatu. Następnie jest suszona przez 13 dni, po czym następuje ręczne sortowanie przez 2-4 godziny.
Origin Land Coffee.
Abenezer Asfaw założył Origin Land Coffee w 2022 roku wraz z Mikyasem Alemu. Dzięki bogatemu doświadczeniu w zarządzaniu łańcuchem dostaw w etiopskim sektorze kawy specialty, Origin Coffee Land stawia na przejrzystość i budowanie silnych relacji z rolnikami i stacjami mycia. Ich działalność obejmuje różne regiony, w tym Guji, Sidama, Yirgacheffe, West Arsi i Gedeb, ściśle współpracując z producentami i młynami mokrymi.
Data palenia: 20/11