Etiopia Yirgacheffe KOKE Honey Gr. 1

Etiopia Yirgacheffe KOKE Honey Gr. 1

67.00
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.
Zostaw telefon

Etiopia Yirgacheffe KOKE Honey Gr. 1

 

Region: Yirgacheffe Woreda, Gedeo Zone, Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region, Etiopia
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Koke
Wysokość upraw: ok. 1800 m n.p.m.
Odmiana: Kurume, Dega, Wolisho
Jakość: Grade 1
Proces obróbki: honey 
Profil sensoryczny: piękne, czyste aromaty egzotycznych owoców i kwiatów, duża słodycz
Profil palenia: jasny do metod przelewowych

 

Sfrefa (powiat) Gedeo Zone w regionie SNNPR słynie z kawy. Jeszcze bardziej słynie woreda (gmina) Yirgacheffe. Podział administracyjny Etiopii wydaje się dość skomplikowany w odniesieniu do kawy właśnie. Wynika to z reform administracyjnych i pewnych zaszłości w nazewnictwie — wciąż doskonałe kawy z Etiopii kwituje się mianem Sidamo, a takiego regionu od dawna już nie ma.

Do stacji obróbki swoje zbiory dostarczają rolnicy z Yirgacheffe. Ich poletka nie przekraczają 5 ha i położne są w górzystym terenie. Metody uprawy w regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne, rolnicy zwykle przeplatają drzewka coffea arabica innymi roślinami, nie stosują nawozów sztucznych ani nie stosują chemicznych środków ochrony roślin. Wszystkie prace związane z pielęgnacją roślin i zbiorami  przeprowadzane są ręcznie.

Większość kaw uprawianych w Yirgacheffe to lokalne odmiany zwane landrace (często także określa się je mianem heirloom). Inne odmiany uprawiane w tym regionie zostały opracowane przez Centrum Badań Rolniczych Jimma (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonało ogromną pracę w zakresie rozwoju odmian odpornych na choroby a dających wysokie plony i dobrą jakość. Dość klarownie zostało to opisane w tym artykule.

Niniejsza kawa jest kolejną fascynującą, pełną przyjemnych aromatów i pełną dobrego smaku.

Produkcja kawy w Koke Washing Station cieszy się tak ogromnym uznaniem, że z identycznymi procedurami i profilem dołączono doń stację w sąsiedztwie Koke o nazwie Birbes Kela. Niniejsza kawa pochodzi więc z jednej z tych stacji, z upraw położonych wokół miejscowości: Birbes Kela, Koke, Konga, Wedessa i Tisho. Około 1200 rolników dostarcza swoje plony do Koke i Birbes. W stacjach tych owoce są najpierw przez dwa dni poddawane naturalnej fermentacji po czym ziarna z owocowym miąższem trafiają na podwyższone platformy. Kawowa pulpa suszona jest na nich do osiągnięcia optymalnej wilgotności.

Stacja Koke została wybudowana w 2011 roku a Bribes w roku 2020. Obie stacje pracują dla firmy Tracon, zajmującej się eksportem kawy. Właścicielka Bribes Washing Station Semira Negash w roku 2021 zabłysła w konkursie CoE.

Po wysuszeniu, ziarna są trassportowane do stolicy Etiopii i w specjalnych zakładach ostatecznie przygotowywane do eksportu. 

Data palenia: 28/01

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: