




Jordi's JARO-2 ciemna/biała matcha z owocami
Jordi's JARO-2 ciemna/biała matcha z owocami
Jordi's JARO-2 ciemna/biała matcha z owocami
Czekolada, Jordi's dwie warstwy: ciemna i biała matcha, tabliczka 50g, czekolada (masło kakaowe, cukier trzcinowy, ziarna kakao, mleko w proszku, matcha 4%), suszone owoce: marakuja 6%, malina 6%.
Z tą cudowną tabliczką spotkałem się po raz pierwszy rok temu, wiosną 2024. Potem na próżno usiłowałem ją kupić przez cały rok, ale jest to edycja przygotowana li tylko na święta Wielkiej Nocy. Gdy wziąłem kawałek do ust, zaskoczyła mnie niesłychanie przyjemna kwaskowatość suszonych owoców. Nie są to obcukrzone kandyzowane owoce ale po prostu suszone. Tabliczka składa się z dwóch warstw: jedną stanowi ciemna czekolada a drugą czekolada mleczna o pięknym zielonym, wiosennym kolorze, bo w składzie jest zielona herbata matcha. Kolorowe owoce na tle zieleni... Efekt jest wyrafinowany zarówno sensorycznie i wizualnie. Jeśli chcecie kogoś zaskoczyć i wywołać uśmiech zadowolenia, zachwytu, to na pewno jest to trafny wybór.
Najlepiej spożyć przed: 10/02/2026
Jordi's Chocolate to chyba pierwsza manufaktura rzetelnej czekolady w Czeskiej Republice. Parę lat temu odwiedziliśmy ich sklep-kawiarnię i manufakturę w centrum Hradec Kralove. Na początku, zanim nie uruchomiono tu własnej produkcji, w sklepie sprzedawano zagraniczne tabliczki. Dzisiaj są to przede wszystkim pyszne rodzime produkty, ale dla porównania można wciąż dostać tabliczki Willie's Cacao, Amadei itp. Jakość tabliczek Jordi's jest wybitna. Wszystkie czekolady mają coś, czego nie sposób znaleźć w produktach popularnych marek, mają delikatną, bardzo przyjemną kwaskowatość, mają żywy charakter kakao, z jakiego je wykonano. Bardzo polecam :).
Idealne połączenie to zapewne kawa i czekolada. Droga kakao od ziarna do tabliczki przypomina i gdzie niegdzie przeplata się z kawą. W wielu krajach, słynących z doskonałej kawy, uprawia się także doskonałe kakao. Podobnie jak kawa, kakao jest różnorodne, różni się bardzo w zależności od miejsca upraw, odmiany, procesu obróbki. Podobieństwa kończą się na worku pełnym ziarna, czekającego na proces palenia. W przypadku kakao ten proces jest znacznie mniej agresywny, ze względu na charakter ziaren: są one dość miękkie, kruche i zawierają aż 50% tłuszczu. Kawę palimy w znacznie większych temperaturach i staramy się pokonać jej twarde i gęste struktury. W przypadku kawy, proces przygotowania do konsumpcji w zasadzie kończy się na odpowiednim wypaleniu i zapakowaniu, a reszta jest już stosunkowo prosta. Dla ziaren kakao jest to dopiero półmetek. Można wprost jeść nawet surowe ziarna, zachęcamy Państwa do tego od dłuższego czasu, ale celem jest tabliczka czekolady. Droga do tabliczki czekolady jest jednak jeszcze daleka.
Cóż to jest czekolada? W idealnym przypadku składa się tylko z odpowiednio przetworzonych ziaren kakao i z cukru, ewentualnie mleka w proszku. Odpowiednio wypalone ziarna kruszy się za pomocą specjalnych urządzeń, odsysa się z nich twarde łuski okalające ziarna. Oczyszczone w ten sposób kakao trafia potem do kamiennych młynów, by zmienić swoją postać na jednorodną, gładką masę kakaową w procesie zwanym konszowaniem. Do takiej masy dodaje się cukier i ewentualnie mleko, prażone orzechy itp. Ale na tym nie koniec. Aby czekolada była trwała i piękna, kakaowy tłuszcz musi przyjąć jedną z 6 struktur krystalicznych. Proces wyboru i krystalizacji tejże struktury nazywa się temperowaniem. Oba te procesy trwają długo i poprzedzają całkiem niebanalne i również żmudne nałożenie masy do foremek, schłodzenie i zapakowanie tabliczek czekolady.