Kolumbia Antioquia La Claudina PINK BOURBON Honey
Kolumbia Antioquia La Claudina ANAEROBIC
Cena: 55.00
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol: A0
Kolumbia Antioquia La Claudina ANAEROBIC
Cena: 55.00
Region: Bolivar, Antioquia
Wysokość upraw: 1400-1800m n.p.m.
Planacja: La Claudina
Producent: Juan Saldarriaga
Odmiana: PINK BOURBON
Proces obróbki: Honey
Profil palenia: świetna w V60 i innych metodach przelewowych
Profil sensoryczny: bardzo przyjemne aromaty owoców, świetna, słodka kawa
Juan Saldarriaga ma dwie plantacje: La Claudina i El Encanto. Każda zajmuje około 60ha ziemi ale drzewka kawowca w sumie zajmują ok. 42ha. Resztę stanowią naturalnie ukształtowane lasy. Juan współpracuje z przyjaciółmi i zarządza uprawami okolicznych producentów, sięgającymi 2000m n.p.m. i obejmującymi szereg odmian. Wielu z nich to młodzi rolnicy, pragnący udowodnić że Antioquia jest w stanie dać nie tylko "czekoladowe" kawy o "mocnym" body. Młodzi obsadzają swoje ziemie cenionymi odmianami, np. Caturra, Tabi, Colombia, Geisha i studiują metodologię obróbki, eksperymentują z suszeniem, z kawami naturalnymi, z fermentacją w przypadku obróbki mokrej.
Juan Saldarriaga sam jest ciekawym "przypadkiem". Studiował w Niemczech, gdzie zorientował się na czym polega kawowa rewolucja i ruch speciality coffee. Wrócił do rodzinnego gospodarstwa, przejął je od ojca Louisa i zabrał się do modernizacji. Zaczął od budowy platform do suszenia kawowych owoców i ziaren, zakupił też dość wyjątkowe urządzenie do suszenia owoców, które umożliwia regulację przepływu powietrza i temperatury. Dzięki temu można w dowolny sposób ukształtować charakterystykę procesu suszenia — bardzo ważnego dla finalnej jakości kawy.
Niniejszy mikrolot stanowią ziarna odmiany Pink Bourbon z obróbki Honey. Od lat kochamy kawy z tej plantacji. Nie inaczej jest z niniejszymi ziarenkami.
Data palenia: 14/09