Kolumbia La Luisa Kiwi Modulated Honey

Kolumbia La Luisa Kiwi Modulated Honey

87.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
75
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.
Zostaw telefon

Kolumbia La Luisa Kiwi Modulated Honey

Region: Ciudad Bolivar, Antioquia
Wysokość upraw: 1700-2000 n.p.m.
Planacja: Finca La Ricaurte
Producent: Velez Family
Odmiana: Red Caturra
Proces obróbki: KIWI Honey czyli specjalna fermentacja z udziałem owocowego zaczynu
Profil palenia: jasny do metod przelewowych
Profil sensoryczny: aromaty kiwi i innych egzotycznych owoców; bardzo ciekawa, bardzo przyjemna, wyrafinowana kawa o bardzo słodkim smaku i owocowych, egzotycznych aromatach kiwi.

Położona między 1600 a 1800 m n.p.m. Finca La Luisa, podobnie jak Finca La Ricaurte, jest własością Juana Pablo Véleza. Rodzina Velez od lat wdraża projekt maceracji węglowej w zbiornikach ze stali nierdzewnej z dwutlenkiem węgla. Na podstawie tego doświadczenia około 2 lata temu opracowano metodę fermentacji kawy z sokami owocowymi. Pozwoliło to stworzyć bardzo określone, spójne profile i rozszerzyć bukiet aromatów. Proces ten nazywany jest procesem miodowo-owocowym. Jest to dwuetapowy proces. Najpierw całe owoce umieszcza się w szczelnych zbiornikach, po czym wpompowuje się do nich dwutlenek węgla by usunąć tlen i przeprowadzić fermentację beztlenową. Trwa ona około 5 dni. Podczas fermentacji wyciąga się owocowy sok. Następnie pozbawione owocowej pulpy ziarna poddaje się kolejnej fermentacji, tym razem w środowisku uzyskanego wcześniej soku połączonego z wybranymi owocami, tutaj kiwi. Ta druga fermentacja trwa 3 dni, po czym ziarna suszy się przez kolejne 5 dni.

Ze względu na długi proces fermentacji, w filiżance można znaleźć bardzo złożone i intensywne aromaty.

Kolejna, zjawiskowa kawa-rarytas z Kolumbii. 

Data palenia: 21/07

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: