Kolumbia La Luisa STRAWBERRY Modulated Honey
Kolumbia La Luisa STRAWBERRY Modulated Honey
Cena: 87.00
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol: A0
Kolumbia La Luisa STRAWBERRY Modulated Honey
Cena: 87.00
Region: Ciudad Bolivar, Antioquia
Wysokość upraw: 1700-2000 n.p.m.
Planacja: Finca La Luisa
Producent: Velez Family
Odmiana: Red Caturra
Proces obróbki: STRAWBERRY Honey czyli specjalna fermentacja z udziałem truskawkowego zaczynu
Profil palenia: jasny do metod przelewowych
Profil sensoryczny: aromaty truskaweki innych egzotycznych owoców; bardzo ciekawa, bardzo przyjemna, wyrafinowana kawa o bardzo słodkim smaku i owocowych aromatach.
Położona między 1600 a 1800 m n.p.m. Finca La Luisa, podobnie jak Finca La Ricaurte, jest własością Juana Pablo Véleza. Rodzina Velez od lat wdraża projekt maceracji węglowej w zbiornikach ze stali nierdzewnej z dwutlenkiem węgla. Na podstawie tego doświadczenia około 2 lata temu opracowano metodę fermentacji kawy z sokami owocowymi. Pozwoliło to stworzyć bardzo określone, spójne profile i rozszerzyć bukiet aromatów. Proces ten nazywany jest procesem miodowo-owocowym. Jest to dwuetapowy proces. Najpierw całe owoce umieszcza się w szczelnych zbiornikach, po czym wpompowuje się do nich dwutlenek węgla by usunąć tlen i przeprowadzić fermentację beztlenową. Trwa ona około 5 dni. Podczas fermentacji wyciąga się owocowy sok. Następnie pozbawione owocowej pulpy ziarna poddaje się kolejnej fermentacji, tym razem w środowisku uzyskanego wcześniej soku połączonego z wybranymi owocami, tutaj kiwi. Ta druga fermentacja trwa 3 dni, po czym ziarna suszy się przez kolejne 5 dni.
Ze względu na długi proces fermentacji, w filiżance można znaleźć bardzo złożone i intensywne aromaty.
Kolejna, zjawiskowa kawa-rarytas z Kolumbii.
Data palenia: 12/10