Kolumbia La Ricaurte Lychee Honey
Kolumbia La Ricaurte Lychee Honey
Kolumbia La Ricaurte Lychee Honey
Opakowania — słoiczki 200g, torebki 250g
Region: Ciudad Bolivar
Wysokość upraw: 1700-2000 n.p.m.
Planacja: Finca La Ricaurte
Producent: Velez Family
Odmiana: Caturra
Proces obróbki: Lychee Honey czyli specjalna fermentacja z udziałem owocowego zaczynu
Profil palenia: jasny do metod przelewowych
Profil sensoryczny: mega ciekawa, bardzo przyjemna, wyrafinowana kawa o bardzo słodkim smaku i owocowych, egzotycznych aromatach liczi, a przede wszystkim konfitury różnanej.
Położona między 1600 a 1800 m n.p.m. Finca La Ricaurte zajmuje się produkcją i przetwarzaniem wysokiej jakości kawy. Niezależnie od tego, czy są to kawy myte, naturalne czy kawy z nowymi technikami fermentacji. 4 lata temu właściciel Juan Pablo Vélez rozpoczął projekt maceracji węglowej w zbiornikach ze stali nierdzewnej z dwutlenkiem węgla. Na podstawie tego doświadczenia około 2 lata temu opracowano metodę fermentacji kawy z sokami owocowymi. Pozwoliło to stworzyć bardzo określone i spójne profile i również rozszerzyć bukiet aromatów. Proces ten nazywany jest procesem miodowo-owocowym. Ze względu na długi proces fermentacji w filiżance można znaleźć bardzo złożone aromaty.
Kolejna, zjawiskowa kawa-rarytas z Kolumbii.
Data palenia: 8/01