Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED
Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED
Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED
Region: Risaralda, Pereira, La Riviera
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Planacja: Finca La Riviera
Producent: Julio Cesar Madrid
Odmiana: Catiope
Proces obróbki: washed NITRO
Profil palenia: jasny
Profil sensoryczny: bardzo ciekawa, subtelna kawa, intrygujące herbaciano-owocowe aromaty
Od pewnego czasu Kolumbia słynie z tego typu, specjalnych, niemal laboratoryjnych kaw, uzyskanych przy użyciu kontrolowanych fermentacji. Niniejsza kawa jest kolejnym krokiem w doskonaleniu metod fermentacji, bo oprócz użycia odpowiednich bioreaktorów i odpowiednich mikrobów, w procesie fermentacji usuwa się tlen, zastępując go obojętnym azotem.
Proces obróbki niniejszej kawy jest dość złożony. Jest to generalnie obróbka mokra ale nie do końca. Wstępna faza obróbki polega na uruchomieniu autonomicznej fermentacji i po prostu zostawia się owoce na 24-36 godzin. Potem przy użyciu specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermentacji, łącząc je z "zaczynem" owocowo-drożdżowo-bakteryjnym. W tym wypadku jeszcze dodatkowo z beczek fermentacyjnych usuwa się tlen. Proces fermentacji jest kontrolowany pod względem jej aktywności przez prókowanie. Na koniec ziarna się suszy na słońcu i mechanicznie.
Odmiana ninijeszych ziaren też zasługuje na uwagę. Catiope jest krzyżówką znanej odmiany Caturra i odmian z Etiopii.
Data palenia: 3/11