Salwador Las Llantas Anaerobic Natural

Salwador Las Llantas Anaerobic Natural

55.00
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.
Zostaw telefon

Salwador Las Llantas Anaerobic Natural

Region: Tacuba, Apaneca-Ilamatepec, El Salvador
Plantacja: Finca Las Llantas
Właściciel: Jose Enrique Gutierrez
Odmiana: Sarchimor
Wysokość upraw: 1200m n.p.m.
Proces obróbki: anaerobowy suchy (natural)
Profil sensoryczny: bardzo czysty, kwiatowo-owocowy; aromaty ananasów, brzoskwini, czekolady, wanilii
Proces palenia: jasny, lekki do metod przelewowych ale trzeciofalowe espresso jest ujmujące ;).

Ponownie w naszej ofercie — jedna z najfajniejszych kaw z takowej, specjalnej obróbki anaerobowej. Zwykle ta obróbka "przytłacza" charakter danej kawy, jak w przypadku np. innej naszej kawy, Kolumbii Veranera. Niniejsza kawa jest świetna i bardzo przyjemna w zasadzie dla każdego.

Jose Enrique Gutierrez, producent kawy w drugim pokoleniu, hołduje zrównoważonej uprawie i produkcji wysokiej jakości kawy. Jego rodzina uprawiała kawę we wschodnim regionie Salwadoru, ale opuściła ją z powodu niskich cen i wojny domowej w latach 80-tych. Pomimo to, kawa jest pasją Jose, więc gdy w 2007 roku kupił swoją pierwszą farmę, zrobił to z myślą o produkcji kawy.
Nazwa Finca Las Llantas pochodzi od opon samochodowych umieszczonych przy wejściu, które służą jako krzesła — odwiedzający farmę goście mogą podziwiać stąd spektakularne widoki. Jose łączy tradycyjną wiedzę agronomiczną z własnymi pomysłami na bardziej zrównoważone praktyki. Sektor kaw specialty zapewnił mu stabilne ceny i rynek zbytu, wraz z wysoką jakością produkcji pozwoliły mu to na powiększenie areału i zakup kolejnych gospodarstw. Dziś wszystkie jego gospodarstwa, San Jose, El Limo, Las Brisas, El Horno i Los Cocos są ukierunkowane na produkcję kaw speciality. Po zakupie każdej nowej farmy, Jose odnawiał je i instalował zintegrowane systemy rolnicze, które skupiały się na zrównoważonej produkcji kaw wysokiej jakości.

Finca La Llantas leży na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec. Kawa jest zacieniona przez drzewa Inga. Jose zachęca pracowników do sadzenia fasoli pomiędzy rzędami kawy. Fasola stanowi dodatkowe źródło pożywienia dla pracowników i ich rodzin oraz wiąże azot w glebie. Owoce kawy są zbierane ręcznie w okresie największej dojrzałości i dostarczane do stacji mycia. Przy zbiorze pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszystkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe. Wiśnie są umieszczane w szczelnych workach i zamykane w celu fermentacji przez 68 do 72 godzin. Worki są trzymane w cieniu, aby kontrolować fermentację. Po fermentacji wiśnie są przewożone do młyna El Carmen w Ataco, gdzie są poddawane procesowi suszenia na podniesionych platformach. Pracownicy młyna często obracają wiśnie, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 30 do 32 dni.

Sarchimor to "rodzina" odmian-hybryd, krzyżówek odpornej na rdzę liści kawy (CLR) hybrydy z Timoru Wschodniego i Villa Sarchi (naturalnej mutacji odmiany Bourbon, jak Caturra i Pacas). Sarchimor jest dobrym połączeniem profilu smakowego odmiany Bourbon (poprzez Villa Sarchi) i odporności hybrydy z Timor-Leste. Istnieje kilka dobrze znanych odmian Sarchimor, w tym Marsellesa i Parainema.

Data palenia: 12/11

Parametry:
Opinie nie są zweryfikowane
  • Krzysztof P. (2024-03-28)
    Jakość
    (1)
    Funkcjonalność
    (1)
    Cena
    (1)
    Pyszna kawa, czuć czerwone wino i coś a'la truskawki.

Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: