Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed BLUEBERRY
Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed BLUEBERRY
Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed BLUEBERRY
Region: Huila, Vereda la Tocora, San Adolfo, Pitalito
Wysokość upraw: 1730m n.p.m.
Planacja: Finca Monteblanco
Producent: Rodrigo Sanchez Valencia
Odmiana: Caturra Bourbon
Proces obróbki: washed BLUEBERRY
Profil palenia: jasny omniroast
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna, wspaniała kawa, bardzo intensywne ale zdumiewające aromaty porzeczek; efekt WOW.
Kawy z plantacji Monteblanco znamy już od lat. Najpierw Citric, potem Mango, teraz Blueberry. Blueberry jest chyba najbardziej odważnym i najbardziej wyraźnym krokiem w dziedzinie specjalnych fermentacji. Efekt WOW jest też chyba największy.
Niniejsza kawa jest jedną z wielu unikalnych kombinacji specjalnych odmian i wyszukanych procesów obróbki, ukazujących osiągnięcia i możliwości Finca Monteblanco na rynku kaw specjalnych. Finca Monteblanco jest rodzinną firmą, zarządzaną przez Rodrigo Sancheza Valencia, z tradycją w uprawie kawy sięgającą jego pradziadków. Monteblanco zajmuje 18ha powierzchni jednego wzgórza. Mokry młyn i urządzenia do suszenia zajmują wierzchołek, a uprawy rozłożone są na stokach.
W 2002 roku Rodrigo uczestniczył jako dziecko w ciekawym programie edukacyjnym, wprowadzającym dzieci plantatorów do testowania kawy. Przedtem ani on ani jego rodzina nie postrzegała kawy w kategoriach profilu sensorycznego. Przez naukę określania profili dla różnych kaw, cała wielopokoleniowa rodzina nabrała wiedzy o zależnościach między technikami uprawy, pielęgnacji, obróbki kawy a jej walorami w filiżance.
Rodrigo interesował się wtedy również zawodami dla plantatorów na najlepszą kawę w regionie. Zauważył, że dana plantacja może wygrać zawody jednego roku, i nigdy więcej. Postanowił wtedy, że jego kawy będą najlepszymi z możliwych, z roku na rok. Zaczął przyglądać się wszystkim drzewkom kawy na plantacji, by odkryć szereg odmian, posadzonych przez jego ojca w latach 80-tych.
Proces obróbki niniejszej kawy jest dość osobliwy. Jest to obróbka mokra. Oznacza to, że we wstępnej fazie za pomocą specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermentacji. Miriady wyhodowanych na owocach drobnoustrojów trafia wraz z ziarnami kawy do zamkniętych zbiorników na ok. 150 godzin. Efektem ich spontanicznej pracy jest niezwykła kawa.
Data palenia: 1/12