Etiopia Hambela Buku ABEL Natural
Etiopia Hambela Buku ABEL Natural
Cena: 67.00
Etiopia Hambela Buku ABEL Natural
Cena: 67.00
Region: Oromia, Guji, Hambela, Buku ABEL
Wysokość upraw: 1900-2100 m n.p.m.
Producent: drobni rolnicy
Odmiana: Heirloom (JARC 74110, JARC 74112, JARC 74158)
Proces obróbki: uprawy organiczne, naturalna metoda sucha, owoce suszone na słońcu
Stacja obróbki, młyn: Buku ABEL Washing Station, Highland Coffee Development PLC
Profil sensoryczny: intensywne aromaty kwiatowe i owocowe, bardzo słodka, doskonała kawa na każdą porę i nie/pogodę.
Proces palenia: metody przelewowe, espresso zapewne też ciekawe
Kolejny raz ziarna z regionu Buku trafiają w nasze i wasze ręce. Po najbardziej niesamowitej, wyjątkowej Buku Hurufa, proponujemy coś równie ekscytującego i bardzo wdzięcznego — mikrolot Buku ABEL #3. Są to ziarna przygotowane dla Nordic Approach przez firmę Highland Coffee Development, założoną w 2018 roku przez dwóch braci Ermiasa i Ephrema Eshetu.
Buku Abel to stacja obróbki założona w 2019 roku, położona na stoku niewielkiego wzgórza w sąsiedztwie Hurufa — podobnie jak Hurufa, jest to zakład nastawiony na produkcję kaw z obróbki suchej: naturalnych i anaerobowych. Takie akurat metody obróbki uwydatniają charakter kaw z regionu, nie naruszając zasobów wodnych i nie szkodząc środowisku. Około 500 okolicznych rolników przekazuje swoje plony do stacji. Ich uprawy zajmują 0.5-2ha żyznej ziemi, obsadzonej nie tylko kawą ale także warzywami i zadrzewieniami.
Niniejsze ziarna pochodzą z wielu niewielkich upraw położonych w paru gminach o nazwie Buku: Buku Hurufa, Buku Sisa i Buku Abel. Nazwa Buku wzięła się od tumanów kurzu, ciągnących się za stadami królewskiego bydła (borena cattle), niegdyś prowadzonych do Jeziora Abaya w poszukiwaniu soli.
Cały region Hambela Guji słynie z doskonałej kawy, a wyróżniają się i słyną takie kawowe gminy: Benti Nenka, Buku, Buleye, Bedesa, Dekitu, Deri, Dabaye Rogicha, Siqqe Bukusa. Spośród tych rejonów, Buku wyróżnia się najbardziej pożądanymi plonami. Właściciele różnych stacji obróbki z Hambela regularnie wysyłają swoich kupców do Buku — popyt jest duży, więc ceny ziaren w Buku są stosunkowo duże. Ze względu na duże wysokości upraw, pora zbiorów zaczyna się w Buku później, więc nawet wczesne zbiory skupuje się, gdy ceny w ogóle są już spore, w pełni sezonu.
Profil ziaren z Buku słynie z egzotycznych aromatów, ziarna są niewielkich rozmiarów ale bardzo gęste i treściwe.
Uprawy leżą w okolicy rzeki Buku i innych rzek oraz potoków górskich. Okolica jest przepiękna i trudno dostępna. W porze deszczowej w zasadzie stacja jest niedostępna.
Data palenia: 29/09