• Etiopia Yirgacheffe Diima Natual Gr. 1

Etiopia Yirgacheffe Diima Natual Gr. 1

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Yirgacheffe Diima Natual Gr. 1

 

Region: Sede, Yirgacheffe Woreda
Producent: Alemayehu Yirdaw
Stacja obróbki: Sede Washing Station
Wysokość upraw: 1900m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Jakość: Yirgacheffe Kochere Grade 1
Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach
Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty jagód i kwiatów, jaśminu, suszonej śliwki
Profil palenia: jasny do metod przelewowych, także do espresso

Niniejsze ziarna pochodzą ze stacji obróbki Sede, leżącej w woredzie Yirgacheffe. Sede to prywatna stacja obróbki, której właścicielem jest Alemayehu Yirdaw. Alemayehu ma własną plantację kawy, ale również skupuje ziarna od okolicznych plantatorów, aby wybrać kawy najlepszej jakości.

Kawa naturalna poddawana jest dwa razy suszeniu. Za pierwszym razem suszenie trwa od 8 do 10 dni, za drugim 8 dni. Kawy naturalne wymagają dbania o detale.  Producent stawia sobie za cel najwyższą jakość kaw, jaką jest klasa 1. Kawa przebierana jest ręcznie, aby nie dopuścić owoców niedojrzałych, lub zepsutych do suszenia.

Pierwsza faza suszenia ma kluczowe znaczenie i odbywa się na stołach z kolektorami, gdzie owoce kawy porozkładane są w dość cienkich warstwach, oraz poruszane, żeby wysychały na całej powierzchni i nie ulegały uszkodzeniom. Wilgotność kawy przy pierwszym suszeniu wynosi około 25%, a produkt tego suszenia przypomina "rodzynki". W drugiej fazie suszenia, do wilgotności 12 %, owoce nadal są poddawane wysuszaniu, otrząsane w dzień, aby zostały same najsłodsze i najdojrzalsze ziarna. Jest to kosztowny proces, który wymaga dużej uwagi i dbałości.

 

Data palenia: 11/05

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie