Honduras Marcala COMSA Natural Espresso
Honduras Marcala COMSA Natural Espresso
Honduras Marcala COMSA Natural Espresso
Region: Montecillos, Marcala
Wysokość upraw: 1300m n.p.m.
Producent: kooperatywa COMSA
Plantacja: różne plantacje COMSA
Odmiana: Icatu, Bourbon, Catuai, Typica
Proces obróbki: natural
Profil palenia: średni do espresso
Profil sensoryczny: równowaga w smaku, słodycz; aromaty kwiatowo-owocowe, marakuja, śliwki, cytrusy, mango
Kilka ładnych lat temu ziarna z COMSA z regionu Marcala stanowiły dla nas ogromny krok w rozwoju palarni i naszych umiejętności. Towarzyszyły nam przez ładnych kilka lat, uczyliśmy się z nimi naszego zawodu, komponowaliśmy z nich nasze pierwsze blendy do espresso. Przez pierwsze lata stanowiły dla nas wzorzec kawy do espresso.
Niniejsza kawa jest mieszanką podstawowych ziaren COMSA: z obróbki naturalnej. Espresso przypomina nasze pierwsze przygody z kawami speciality, jest słodkie i przyjemne.
Data palenia: 6/10
Lata temu pisaliśmy:
Honduras COMSA pochodzi od małej grupy farmerów posiadających plantacje w rejonie miasta Marcala w Hondurasie. W roku 2000 zrzeszyli się oni w celu przejścia z uprawy konwencjonalnej na organiczną. Kawa ta posiada trzy certyfikaty: Fair Trade, Organic Biolatina oraz Designation of Origin (PDO).
Niniejsze ziarna ze zbiorów 2016 są kolejnym, znacznie bardziej starannym podejściem COMSA do obróbki naturalnej, na sucho (UNWASHED, Sun Dry Process); mają wszystkie cechy charakterystyczne dla takich ziaren: piękne, intensywne aromaty świeżych tropikalnych owoców, kwiatów i miodu i niebywałą słodycz. Tym razem ziarno jest czyste, bardziej jednorodne, bardziej pachnące. Poprzednie zbiory z 2014 roku bardzo nam się podobały, tegoroczne nas zachwycają.
Ziarna palone raczej do espresso, oczywiście nie za bardzo mocno. Piękne aromaty suszonych owoców i urzekająca słodycz.