• Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural

Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural

 

Region: Edido, Yirgacheffe Woreda, Gedeo Zone
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Aricha Washing Mill
Wysokość upraw: 1850-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Jakość: Grade 1
Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach
Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aomaty jagód i kwiatów, karmelu, czereśni, limonki, duża słodycz
Profil palenia: jasny do metod przelewowych, także do espresso

 

Znowu mamy do czynienia ze skomplikowaną strukturą administracyjno-geograficzno-antropologiczną Etiopii. Spróbujmy to krótko określić. Niniejsze ziarna pochodzą ze stacji obróbki Aricha w miejscowości Edido, leżącej w woredzie Yirgacheffe. Woreda czyli gmina/powiat Yirgacheffe leży w strefie Gedeo (Gedeo Zone), zamieszkanej przez plemiona Gedeo. Gedeo zaś jest częścią regionu SNNPR. Tak czy owak ziemia, która urodziła niniejsze ziarna słynie z doskonałej kawy...

Etiopia Aricha jest kolejną z szeregu pięknych kaw z suchej, naturalnej obróbki, jakie trafiły do naszego pieca. Kawy te cechuja się specyficzną słodyczą i pięknymi aromatami owoców i kwiatów. Aricha pachnie leśnymi jagodami niemal tak samo, jak nasze wcześniejsze przygody: Etiopia Kochere i Etiopia Rocko Mountain.

O jakości Arichy i podejściu do jej palenia świadczy to, że nasza kawa zwyciężyła w ślepym cuppingu wielu innych:

http://coffeeplant.pl/synestezja-palarnia-kenia-etiopia-salwador/

 

Data palenia: 15/05

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie